Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες την πρώτη της δημοπρασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου.
Οι παραγωγοί ανανεώσιμου υδρογόνου μπορούν να υποβάλουν προσφορά για στήριξη με τη μορφή σταθερής πριμοδότησης ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου. Η πριμοδότηση εκτιμάται πως θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της τιμής παραγωγής και της τιμής που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν οι καταναλωτές, σε μια αγορά όπου το μη ανανεώσιμο υδρογόνο εξακολουθεί να είναι φθηνότερο.
Η Τράπεζα Υδρογόνου συμπληρώνει άλλα εργαλεία πολιτικής για τη δημιουργία μιας αγοράς για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου, την τόνωση των επενδύσεων στην παραγωγική ικανότητα και την αύξηση της παραγωγής . Το ανανεώσιμο υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης, κυρίως για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας και ορισμένων τομέων μεταφορών, αφού θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα και θα επιτρέψει την ταχύτερη διάθεση καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα η πιλοτική δημοπρασία θα συμβάλει στον στόχο του σχεδίου REPowerEU για παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων υδρογόνου στην εγχώρια αγορά έως το 2030.
Στο πλαίσιο της πιλοτικής δημοπρασίας, οι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μπορούν να υποβάλουν προσφορές για στήριξη της ΕΕ για συγκεκριμένο όγκο παραγωγής έως τις 8 Φεβρουαρίου 2024 (17:00 CET) για, μέσω της πύλης χρηματοδότησης και προσφορών της ΕΕ .
Έως τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή Ημέρα Πληροφοριών, παρέχοντας την ευκαιρία στους αιτούντες έργα να υποβάλουν ερωτήσεις στον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).
Τα Εθνικά Σημεία Επαφής του Ταμείου Καινοτομίας διοργανώνουν επίσης Info Days στα περισσότερα κράτη μέλη .
Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τον Απρίλιο του 2024 και θα υπογράψουν τις Συμφωνίες Επιχορήγησης εντός εννέα μηνών από το κλείσιμο της πρόσκλησης.
Η πιλοτική δημοπρασία θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συλλέξει αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον αγωγό του έργου ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της ΕΕ, το επίπεδο ανταγωνισμού για αυτού του είδους τη στήριξη, το κόστος παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές και την τιμή αγοράς του.