Το προσεχές διάστημα θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στην ανάπτυξη 10 πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως και 5 MW το κάθε έργο. Ήδη για τα έργα αυτά έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον Ισραηλινοί επενδυτές.
Η χωροθέτηση των νέων έργων θα γίνει σε θαλάσσιες περιοχές, λιμνοδεξαμενές ή τεχνητές λίμνες, οι οποίες δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας και ήδη προβλέπεται στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο έχει παραδοθεί από τους μελετητές στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στις τεχνητές λίμνες και στους ταμιευτήρες που αποτυπώνονται στα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας και δεν εμπίπτουν σε κανένα καθεστώς προστασίας, προτείνεται να επιτρέπεται η τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων έως και το 10% της έκτασής τους.
Όσον αφορά στη χωροθέτηση πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στη θάλασσα, θα επιτρέπεται, εφόσον η περιοχή δεν εντάσσεται σε ιδιαίτερο θεσμικό καθεστώς ρητής απαγόρευσης της εγκατάστασης.
Για τους συγκεκριμένους σταθμούς, όπως και για εκείνους που χωροθετούνται στη θάλασσα, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα δέχεται αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Ειδικά για όσα θα εγκατασταθούν σε θαλάσσια «οικόπεδα», πριν από ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 4951/2022, είχε προβλεφθεί η δυνατότητα λειτουργίας σε πρώτη φάση έως και δέκα πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος από 0,5 MW έως και 1 MW.
Όλοι οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί (σε γλυκά ή θαλάσσια ύδατα) σχεδιάζεται να αναπτυχθούν παρακάμπτοντας ή επιταχύνοντας την αδειοδοτική διαδικασία, με το σκεπτικό της άμεσης προώθησης της νέας τεχνολογίας. Έτσι, θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης βεβαίωσης παραγωγού ή ειδικών έργων από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και έκδοσης οικοδομικής άδειας.