Με τα υπεράκτια αιολικά να αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η προετοιμασία ώστε να γίνουν οι πρώτοι διαγωισμοί για τα πιλοτικά έργα το 2025 ή το 2026 και να επιτεχυθεί ο στόχος που έχει τεθεί για 1,9 γιγαβάτ υπεράκτιων πάρκων μέχρι το 2030.
Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί νομοθετική παρέμβαση που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ΕΔΕΥΕΠ ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες στις πρώτες περιοχές όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα μετά από τον διαγωνισμό.
Οι επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά, τα οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει χαρακτηρίσει ως «εθνικό θησαυρό» υπολογίζονται στα 30-40 δισεκ. ευρώ και στόχος είναι όχι μόνο η επίτευξη των εθνικών στόχων της ενεργειακής μετάβασης και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και η ενεργειακή αυτονομία, καθιστώντας παράλληλα την χώρα εξαγωγέα ενέργειας.
Στο πλαίσιο της πολιτικής για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και της ανάπτυξης εγχώριας βιομηχανίας υποστήριξης των υπεράκτιων αιολικών η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ με την εξασφάλιση χρηματοδότησης της ΕΔΕΥΕΠ για να προχωρήσει τις συγκεκριμένες έρευνες με χρήματα, τα οποία σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, θα προέλθουν από την ανακατανομή των πόρων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες ρύπων, επιταχύνει τη διαδικασία.
Οι πρώτοι διαγωνισμοί
Εκτιμάται ότι οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα πιλοτικά πλωτά υπεράκτια αιολικά ισχύος περίπου 400 MW θα γίνουν το 2025 ή το 2026. Θα ακολουθήσουν γύρω στο 2027 οι διαγωνισμοί για τη μεγάλη μάζα των υπεράκτιων. Για να εγκατασταθούν αυτά θα χρειαστούν 3-5 χρόνια αφού πρόκειται για βαριές και δύσκολες επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα θα μπαίνουν στο σύστημα σταδιακά από το 2030 ώστε να συνδυαστούν τόσο με την ανάπτυξη των σχεδιαζόμενων διεθνών διασυνδέσεων όσο και με τον εξηλεκτρισμό των μεταφορών. Έτσι τα ενδιάμεσα πιλοτικά θα δώσουν αντικείμενο στη βιομηχανία θαλάσσιων αιολικών που επιδιώκεται να χτιστεί στη χώρα, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των υπεράκτιων αιολικών.
Πρόκειται δηλαδή να είναι διπλό το όφελος, τόσο στο ενεργειακό όσο και στη βιομηχανία, καθώς η λειτουργία τους θα έχει περισσότερο ως στόχο να πετύχει το βιομηχανικό κομμάτι της πολιτικής των υπεράκτιων αιολικών όχι μόνο το ενεργειακό. Συνεπώς ο στόχος του δεύτερου πιλοτικού είναι να υπάρχει μια ομαλή ροή ανάπτυξης που θα επιτρέπει και στις αντίστοιχες βιομηχανίες να επενδύσουν.
Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί πρόσφατα και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία είχε τονίσει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ηγέτης στη Μεσόγειο στα υπεράκτια αιολικά. «Πρόσφατα ανακοινώσαμε το εθνικό πρόγραμμα που θέτει στόχο για 2 γιγαβάτ ως το 2030 και 17 ως το 2050. Θέσαμε το ρυθμιστικό καθεστώς πλέον και χαρτογραφήσαμε τη θάλασσα με συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης. Ήταν μια δυναμική αρχή, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, ενώ η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί αλυσίδα αξίας για τη χώρα. Να μην έχουμε μόνο παραγωγή ηλεκτρισμού και κατασκευή έργων, αλλά να συμμετέχουν και μεγάλοι εγχώριοι παίκτες» είχε αναφέρει.