Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης στα υπεράκτια αιολικά

Πάιατ: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης της Ευρώπης στα υπεράκτια αιολικά
Τετάρτη, 19/06/2024 - 06:08

Στον ηγετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενέργειας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τους ενεργειακούς πόρους Τζέφρι Πάιτ μιλώντας στο Διεθνές συνέδριο για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη που οργάνωσε το Ίδρυμα Τσίπρα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο τόσο της πράσινης μετάβασης όσο και της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, είπε ο κ. Πάιατ, αφού συνδέεται με την Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική. Εκ της θέσεως της λοιπόν μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά ενέργειας προς τις αγορές της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε σε έργα διασύνδεσης που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα καλώδια Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ και Ελλάδας Αιγύπτου του ομίλου Κοπελούζου, αλλά και στο κάθετο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία που όπως είπε θα συμβάλει στην πλήρη απεξάρτηση των περιοχών αυτών από το ρωσικό αέριο.

Όπως είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν συνεπάγεται έλλειμμα προσβασιμότητας στην ενέργεια ή υψηλές τιμές. Πρέπει να γίνουν όλα μαζί και στην κατεύθυνση αυτή οι ΗΠΑ στηρίζουν δυναμικά στη διασύνδεση της Ελλάδας με τους γείτονες της και τη διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τα ενεργειακά ζητήματα και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας από τη θητεία του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε και στον καθοριστικό ρόλο των εγχώριων ενεργειακών και βιομηχανικών ομίλων στην κατεύθυνση ανάδειξης της χώρας ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στη ΔΕΗ και στην επένδυση που έχει κάνει στη Ρουμανία τονίζοντας ότι μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα της σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης μέσω της παροχής λύσεων αποθήκευσης ενέργειας αναφέρθηκε στη συμβολή της Sunlight, της οποίας τις εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει επισκεφτεί και ο ίδιος, τονίζοντας την ανάγκη για αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του νέου ενεργειακού συστήματος που διαμορφώνεται.

Περιέγραψε τις δυνατότητες που παρέχονται σε ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στις ΗΠΑ αξιοποιώντας τον IRA και συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας του. Επίσης αναφέρθηκε στην Ελληνικά Καλώδια η οποία όπως είπε αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει η αμερικανική κυβέρνησης μέσω του IRA θα προχωρήσει στην παραγωγή καλωδίων στις ΗΠΑ προκειμένου να τροφοδοτήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στη Βιρτζίνια.
Τέλος, αναφέρθηκε στα κρίσιμα έργα διασυνδέσεων που προωθούνται από την Ελλάδα και όπως είπε έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.