Μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστρίας προέρχεται παραδοσιακά από υδροηλεκτρική ενέργεια, χάρη σε δεκάδες μεγάλες μονάδες κατά μήκος των ποταμών της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η πρόσθετη ενέργεια από «νέες» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, έχει συμβάλει στην επέκταση των συμβατικών δομών.
Το 2023, το 87% της αυστριακής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αυστρίας, ενώ το 2022 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 78%.
Μόνο το Λουξεμβούργο είχε καλύτερες επιδόσεις με 89%, ενώ η Λιθουανία κατέλαβε την τρίτη θέση με 81%.
Η κυβέρνηση απέδωσε τη μεγάλη αλλαγή στη σημαντική ώθηση από την ηλιακή ενέργεια, η οποία υπερδιπλασιάστηκε και παρέχει πλέον το 4,4% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι ανεμογεννήτριες παράγουν επίσης περισσότερο από το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Μέχρι το 2030, η Αυστρία ελπίζει να παράγει το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η χώρα έχει γίνει πρότυπο και στις Βρυξέλλες, καθώς δημιουργήθηκε μια άτυπη ομάδα «Φίλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» για τις χώρες της ΕΕ με σχεδόν δώδεκα κράτη μέλη.
Το Παρίσι εγκαινίασε μια παρόμοια ομάδα αφιερωμένη στην πυρηνική ενέργεια και βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τη Βιέννη σχετικά με τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις προσπάθειες της Ένωσης να επιτύχει τους κλιματικούς του στόχους.