Σε καμιά 50αριά υποσταθμούς εκτιμάται πως θα χρειαστούν παρεμβάσεις για την «απελευθέρωση» ηλεκτρικού χώρου. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής για έργα που θεωρούνται «ώριμα». Αν και είναι ακόμα νωρίς για να υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις πηγές της αγοράς αναφέρουν πως και αυτή τη χρονιά θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στον κλάδο των φωτοβολταϊκών. Σε ό,τι αφορά τις περικοπές, αυτό το οποίο αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι πως θα πρέπει να υπάρχει μια ισοκατανομή στα έργα που κόβονται από τον ΔΕΔΔΗΕ και από τον ΑΔΜΗΕ. Όμως χρειάζεται εξειδίκευση στο μηχανισμό των περικοπών ειδικά για τον ΔΕΔΔΗΕ που δεν έχει τηλεχειρισμό. Βέβαια, θα χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία για να γίνει σαφές το πλαίσιο.
Με φόντο αυτό το ζήτημα και όπως κατά καιρούς έχουμε επισημάνει το επόμενο διάστημα θα κριθεί η «τύχη» των περικοπών στην έγχυση στο δίκτυο καθώς μέχρι το καλοκαίρι επιτροπή που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να έχει συντάξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι να δοθούν κίνητρα σε έργα ΑΠΕ που τοποθετήσουν μπαταρίες στους μετρητές τους, με σκοπό την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές στην έγχυση στο δίκτυο για αυτά τα έργα μπορούν να φτάνουν και το 45%. Ενδεχομένως, τα έργα αυτά μπαίνουν σε διαγωνισμό για να κατοχυρώνουν συγκεκριμένη ταρίφα.