Όπως τόνισε, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει εξελιχθεί σε εταιρεία που διαχειρίζεται επί της ουσίας τρία μεγάλα ταμεία: Τον ΕΛΑΠΕ που αποζημιώνει τους παραγωγούς, το ΣΕΔΕ (χρηματιστήριο ρύπων) που εισφέρει 1,5 δισ. ευρώ και ενισχύει πολλές δράσεις, καθώς και το ΤΕΜ που ήταν καθοριστικό στην ενεργειακή κρίση.
Σήμερα στο ΣΕΔΕ και το ΤΕΜ τα πράγματα είναι ελεγχόμενα, αλλά προκύπτουν ερωτηματικά για τον ΕΛΑΠΕ.
"Επειδή ακούγαμε για έλλειμμα τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύθω ότι θα έπρεπε να μιλάμε για σωρευτικό υπόλοιπο. Γίνεται μια συζήτηση για το λογιστικό υπόλοιπο που είναι ψευδεπίγραφη. Αυτό που ενδιαφέρει την αγορά δεν είναι το λογιστικό, αλλά το ταμειακό υπόλοιπο, καθώς αυτό είναι που εξυπηρετεί την παραγωγή των ΑΠΕ.
Είχαμε στο παρελθόν περιπτώσεις που ο ΕΛΑΠΕ είχε πλεόνασμα, αλλά την ίδια στιγμή οι παραγωγοί είχαν καθυστερήσεις πολύμηνες. Δώσαμε σημασία στο να διορθώσουμε το πρόβλημα και σταδιακά έφτασαν να πληρώνονται στις 20 μέρες", ανέφερε ο κ. Γιαρέντης.
Ως εκ τούτου, πλέον υπάρχει μια ηρεμία στην αγορά των ΑΠΕ και καθεστώς επενδυτικής ασφάλειας που ενισχύει τις επενδύσεις.
Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο κ. Γιαρέντης δήλωσε ότι η αγορά έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα τιμών, γεγονός θετικό για την αγορά εν γένει.
"Παρά τις φήμες ότι ο ΕΛΑΠΕ μπορεί να εμφανίζει μια διαφοροποίηση στο τέλος του 2024 που μπορεί να προβληματίζουν, έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ώστε στο κλείσιμο του έτους να είναι ισοσκελισμένος. Θα υπάρχει ισοζύγιο που δεν θα δημιουργεί ανησυχία για τους παραγωγούς.
Επίσης, έχει επανέλθει η ενίσχυση με τα 200 εκατ. του RRF και μαζί με την αύξηση του ποσοστού του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους από 3,8% σε 14,6% οδηγούν σε μια σταθερότητα", κατέληξε ο κ. Γιαρέντης.