Πράσινα ομόλογα: Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη- Η εικόνα στην Ελλάδα

Πράσινα ομόλογα: Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη- Η εικόνα στην Ελλάδα
Πέμπτη, 04/07/2024 - 07:40

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει η αγορά πράσινων ομολόγων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης με ώθηση από την πορεία προς την απανθρακοποίηση και τα αυξανόμενα έργα ΑΠΕ και ενεργειακής απόδοσης.

Προσώρας ωστόσο η αγορά είναι περιορισμένη ενώ στην Ελλάδα μόνο τρεις μεγάλες εταιρείες και δύο τράπεζες έχουν προχωρήσει στην έκδοση πράσινων ομολόγων, που αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη.

Μπορεί στη ευρύτερη περιοχή η αγορά να είναι περιορισμένη ωστόσο τα πράσινα ομόλογα γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Climate Bonds Initiative, που περιλαμβάνονται σε σχετική μελέτη του ΙΕΝΕ το 2023 εκδόθηκαν κλιματικά ομόλογα συνολικού ύψους 870 δισ. δολαρίων, 3% περισσότερο από τα 842,8 δισ. δολ. του 2022.

Το 67,5% του συνολικού όγκου των κλιματικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2023 προήλθε από τα πράσινα ομόλογα, τα οποία αντιστοιχούν σε 587, 6 δισ. δολ, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση σε ετήσια βάση στον όγκο των κοινωνικών ομολόγων και των ομολόγων βιωσιμότητας κατά 7% και 30% αντίστοιχα.

Το μικρότερο τμήμα, τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (sustainability-linked bonds, SLBs) παρουσίασαν σημαντική αύξηση 83%, φθάνοντας τα 21,4 δισ. δολ από 11,7 δισ. δολ το 2022, με το Climate Bonds Initiative να εκτιμά ταχεία αύξηση της αγοράς των SLBs το 2024.

Όπως αναφέρει το ΙΕΝΕ στη ΝΑ Ευρώπη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αγορά πράσινων ομολόγων, με μικρό μόνο αριθμό εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα να έχουν εκδώσει πράσινα ομόλογα. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές καθώς η περιοχή οδεύει προς την απανθρακοποίηση και τα έργα ΑΠΕ και ενεργειακής απόδοσης αυξάνονται συνεχώς.

Πάντως στην Ελλάδα τρεις μεγάλες εταιρίες η Metlen, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Noval Property όπως και δυο τράπεζες η Εθνική και η Πειραιώς έχουν ήδη προχωρήσει στην έκδοση πράσινων ομολόγων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της σχετικής μελέτης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων έχουν προχωρήσει οι εξής :

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξέδωσε επταετές πράσινο ομόλογο €150 εκατ. τον Οκτώβριο του 2019. Η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) επένδυσε 18 εκατ. ευρώ στην έκδοση, που αποτέλεσε το πρώτο πιστοποιημένο κλιματικό ομόλογο που εκδόθηκε στην Ελλάδα με την υποστήριξη της που παρείχε η EBRD. Η Ernst & Young επαλήθευσε ότι το ομόλογο πληροί την ταξινόμηση της Πρωτοβουλίας Climate Bonds ως πιστοποιημένο ομόλογο για το κλίμα.

Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2019 προχώρησε στην έκδοση διεθνούς, πράσινου ομολόγου, με σταθερό επιτόκιο χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού ύψους 670 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πράσινο ομόλογο υψηλής απόδοσης στην Ευρώπη για το 2019 και το πρώτο πράσινο ομόλογο υψηλής απόδοσης στην Ελλάδα. Το ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέγραψε ευρεία συμμετοχή από Ευρώπη, Ασία και Αμερική, με περισσότερους από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και 11 μόνο το 25% ελληνικής καταγωγής.

Η Μυτιληναίος που έχει μετονομαστεί σε Metlen, ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου 2021 την επιτυχή τιμολόγηση, στο 2,25% της εναρκτήριας προσφοράς πράσινων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξης 2026.

Η Noval Property έχει εκδώσει Πράσινο Ομολογιακό Δάνειο συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών, διαιρούμενο σε 120.000 άυλα, κοινά, ανώνυμα ομόλογα ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ το καθένα. Το πράσινο ομόλογο της Noval Property, το οποίο είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ευθυγραμμίζεται με τις αρχές πράσινων ομολόγων της Διεθνούς Ένωσης Κεφαλαιαγοράς (ICMA)

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2020 την τοποθέτηση πράσινου senior ομολόγου στην ελληνική αγορά, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο λήγει σε έξι χρόνια, με δυνατότητα αποπληρωμής σε πέντε χρόνια, κουπόνι 2,75% και απόδοση 2,875%. Σύμφωνα με τις αρχές της ICMA για τα πράσινα ομόλογα, βάσει των οποίων εκδόθηκαν οι συναλλαγές, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται να διοχετεύει όλα τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από το ομόλογο στη χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία. Η χρηματοδότηση έργων στον ενεργειακό τομέα, και κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι στρατηγικός στόχος της τράπεζας, ο οποίος στοχεύει σε χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην έκδοση Green Senior Preferred Bond 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,875%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών. Το Ομόλογο έχει διάρκεια έξι ετών, ενσωματωμένο δικαίωμα αγοράς εκδότη μετά από πέντε χρόνια και θα εισαχθεί στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Τέλος το Ελληνικό Δημόσιο εξέτασε το 2023 την έκδοση ενός εναρκτήριου πράσινου κρατικού ομολόγου GGB (Ελληνικό Κυβερνητικό Ομόλογο) για την (υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας βιωσιμότητας και την ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο πλαίσιο των στόχων για το Κλίμα ως το 2050. Η εφαρμογή της στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης πράσινων ομολόγων.