Η τεχνολογία της Sungrow υποστηρίζει με πράσινη ενέργεια την παραγωγή καθαρού νερού στην Κίμωλο

Η τεχνολογία της Sungrow υποστηρίζει με πράσινη ενέργεια την παραγωγή καθαρού νερού στην Κίμωλο
Τρίτη, 10/09/2024 - 11:56

Η Sungrow, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος φωτοβολταϊκών inverter και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ανακοίνωσε ότι τα προϊόντα και οι λύσεις της επιλέχθηκαν για τον εξοπλισμό ενός φωτοβολταϊκού έργου στο νησί της Κιμώλου, το οποίο κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Δήμου Κιμώλου από την Zillion EPC.

Το έργο παρέχει βιώσιμη ενέργεια, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων την παραγωγή καθαρού νερού μέσω της αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού για τις ανάγκες των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το φωτοβολταϊκό σύστημα απόδοσης 100kWp, είναι εγκατεστημένο κοντά στη νέα μονάδα αφαλάτωσης του Δήμου Κιμώλου δυναμικότητας 220 m3/ημέρα, (η μέση κατανάλωση νερού ανά άτομο είναι 0,1440 m3/ημέρα*) και συνδέεται με το δίκτυο χαμηλής τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης, εξασφαλίζοντας την αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού. Το έργο αποτελείται από 238 φωτοβολταϊκά πάνελ απόδοσης 420W. Καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες στα νησιά είναι αρκετά απαιτητικές για τον τεχνικό εξοπλισμό, με την Κίμωλο να αντιμετωπίζει κατά περίπτωση ισχυρούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας, η Zillion επέλεξε τους string inverter SG50CX-P2 της Sungrow, που ξεχωρίζουν για την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία τους. Αυτοί οι inverter είναι συμβατοί με πάνελ υψηλής ισχύος (+500Wp) και διαθέτουν έξυπνες λειτουργίες O&M, ενώ διαθέτουν στιβαρή σχεδίαση πιστοποιημένη με προστασία IP66 και αντιδιαβρωτικό επίπεδο C5. Για την επικοινωνία του συστήματος επιλέχθηκε το COM100E της Sungrow, το οποίο παρέχει ευέλικτη, αξιόπιστη και εύκολη λειτουργία, καθώς και υψηλό επίπεδο προστασίας λόγω του σχεδιασμού IP66. Τα προϊόντα παραδόθηκαν μέσω της Krannich Solar Greece, επίσημου διανομέα της Sungrow.

Η Κίμωλος βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων σε απόσταση περίπου 85 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Με έκταση 34,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2021) ζουν εκεί λίγο περισσότεροι από 810 κάτοικοι, αριθμός που αυξάνεται σε πολλές χιλιάδες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς ο πανέμορφος αυτός προορισμός προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Ο αυξημένος αριθμός των κατοίκων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την υδροδότηση και αυτού του νησιού, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια λύση είναι η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, μια γνωστή, αλλά και ενεργοβόρα πρακτική που αναπτύσσεται για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με λειψυδρία. Προβλέπεται ότι πολλές περιοχές της ΕΕ - ιδίως τα κράτη μέλη της Νότιας Ευρώπης - θα αντιμετωπίσουν σοβαρή λειψυδρία έως το 2050, όπου η ζήτηση νερού αναμένεται να αυξηθεί έως και 30%**. Η αφαλάτωση μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά το πρόβλημα αυτό, ενώ η χρήση καθαρής ενέργειας για τη διαδικασία αυτή μπορεί να προσφέρει μια συνολικά βιώσιμη λύση.

«Η υλοποίηση αυτού του έργου ήταν μια πραγματική πρόκληση για εμάς, κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης και των δυσκολιών στη σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα που γινόταν η κατασκευή. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τοποθέτηση που απαιτούνταν για τα πάνελ απαιτούσε προσεκτικό σχεδιασμό», δήλωσε ο κ. Βασίλειος Ζιώγος, ιδρυτής και επικεφαλής μηχανικός της Zillion. «Παρ' όλα αυτά, η μοναδικότητα του έργου και ο σκοπός του μας ενέπνευσαν να προχωρήσουμε με αφοσίωση και αποφασιστικότητα. Επιλέγοντας εξοπλισμό εξαιρετικής ποιότητας και αξιοπιστίας, είμαστε σίγουροι για την άριστη και απρόσκοπτη λειτουργία του έργου.»

«Καθώς η Sungrow συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε έργα -όπως αυτή η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην Κίμωλο- τα οποία συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο κ. Δημήτριος Γαλανός, Country Manager της Sungrow στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Παρέχοντας αξιόπιστες, αποδοτικές και καινοτόμες λύσεις για το έργο αυτό, όχι μόνο βοηθάμε στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, αλλά ανοίγουμε και το δρόμο για ένα πιο πράσινο μέλλον. Στη Sungrow, δεσμευόμαστε να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες και προηγμένη τεχνολογία για να καταστήσουμε εφικτό ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους».