Μελέτη του ΙΟΒΕ: Η στάση των Ελλήνων πολιτών για την πράσινη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μελέτη του ΙΟΒΕ: Η στάση των Ελλήνων πολιτών για την πράσινη μετάβαση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Πέμπτη, 12/09/2024 - 08:38

Η μελέτη αποτυπώνει ότι οι πολίτες στην Ελλάδα εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατατάσσουν το θέμα σε όρους έντονης ανησυχίας υψηλότερα σε σύγκριση με οικονομικά προβλήματα, το ενδεχόμενο νέας πανδημίας, εμπλοκής σε πόλεμο ή τρομοκρατικής ενέργειας, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις πολιτικές εξελίξεις και την τεχνολογική πρόοδο.

Ο σκοπός της μελέτης είναι να αποτυπώσει τις αντιλήψεις και στάσεις του κοινού στην Ελλάδα σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές της Πράσινης Μετάβασης. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξετάζει τις στάσεις και αντιλήψεις του κοινού απέναντι στην κλιματική κρίση και την εγκατάσταση ανανεώσιμων τεχνολογιών, σε συνδυασμό με βασικά κοινωνικο-οικονομικά, πολιτικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού μέσω ερωτηματολογίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της Ελλάδας.

Η μελέτη αποτυπώνει ότι οι πολίτες στην Ελλάδα εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κατατάσσουν το θέμα σε όρους έντονης ανησυχίας υψηλότερα σε σύγκριση με οικονομικά προβλήματα, το ενδεχόμενο νέας πανδημίας, εμπλοκής σε πόλεμο ή τρομοκρατικής ενέργειας, το μεταναστευτικό ζήτημα, τις πολιτικές εξελίξεις και την τεχνολογική πρόοδο. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος των ΑΠΕ στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής από μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της χώρας (85%).

Ωστόσο, ο βαθμός αποδοχής των ΑΠΕ διαφέρει μεταξύ των επιμέρους τεχνολογιών, ενώ υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων εκφράζουν ανησυχίες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Πράσινης Μετάβασης.

Διαβάστε την έρευνα

Δείτε την παρουσίαση

Τελευταία τροποποίηση στις 12/09/2024 - 08:45