Στην επιστολή προς τη ΡΑΑΕΥ η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει:
Με το παρόν σας υποβάλλουμε σχόλια και προτάσεις επί της μεθοδολογίας υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς Λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. Μη Ελεγχόμενης Παραγωγής στο πλαίσιο της σχετικής Δημόσιας Διαβούλευσης της Αρχής σας
Το αντικείμενο της Διαβούλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον σχετίζεται άμεσα με τον υπολογισμό της περικοπτόμενης ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. όταν οι Διαχειριστές δίνουν σχετικές εντολές περιορισμού έγχυσης ισχύος (set point ή εντολές απόζευξης των σταθμών). Δεδομένου ότι, όπως έχουμε θίξει αναλυτικότερα στο παρελθόν, σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας, υφίστανται κατηγορίες περικοπών ή/και κατηγορίες έργων ΑΠΕ τα οποία δικαιούνται αποζημίωσης για την ενέργεια που περικόπτεται, η εφαρμογή μιας αξιόπιστης, επιστημονικά ορθής και αντικειμενικής μεθοδολογίας έχει εξαιρετική σημασία εφόσον με βάση αυτή θα υπολογίζονται οι σχετικές οικονομικές αποζημιώσεις.
Δυστυχώς, η προτεινόμενη για τα αιολικά πάρκα μεθοδολογία “Μέθοδος Μετρητής Πριν – Μετρητής Μετά (Meter Before Meter After)” για τον υπολογισμό του φορτίου αναφοράς για τις περιπτώσεις εντολής καθοδικής ενεργοποίησης δεν επιτυγχάνει τους προαναφερόμενους στόχους.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά απλοποιημένη μέθοδο η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής σε μία τεχνολογία με την στοχαστικότητα των αιολικών πάρκων. Ακόμα και αν είχε νόημα η εφαρμογή της (χάριν απλότητας) σε περιπτώσεις που οι περικοπές κατά την διάρκεια μιας ημέρας διαρκούσαν λίγα λεπτά ή 1-2 ώρες, πλέον διαπιστώνουμε ότι αυτές είναι πολύωρες και σε συγκεκριμένες περιόδους η διάρκεια τους εκτείνεται όλη την μέρα με συνθήκες ηλιοφάνειας.
Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, οι συνθήκες ανέμου (άρα και η παραγωγή ενός αιολικού πάρκου) μπορεί να αλλάξουν σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθιστώντας τελείως ανακριβή την εκτίμηση της πραγματικής απώλειας παραγωγής που προκαλείται από την περικοπή.
Αποτέλεσμα τέτοιου, μη αξιόπιστου υπολογισμού θα είναι να γίνονται είτε υπερεκτιμήσεις είτε υποεκτιμήσεις της περικοπτόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Από ενδεικτικές προσομοιώσεις που έχουν γίνει από εταιρείες μέλη μας σε εν λειτουργία έργα τους, φαίνεται ότι σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με πιο έντονο ημερήσιο προφίλ ανέμου, η προτεινόμενη μεθοδολογία θα οδηγεί σε συστηματική σημαντική υποεκτίμηση των πραγματικών περικοπών ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, μια μεθοδολογία που έχει τόσο τυχαία χαρακτηριστικά, δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί και αναγκαστικά θα πρέπει να οδηγηθείτε στην βάσανο μιας σαφώς πιο αναλυτικής -αλλά δίκαιης και αντικειμενικής- μεθοδολογίας.
Στο πλαίσιο της υιοθέτησης μιας μεθόδου που θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν καλύτερα την περικοπτόμενη παραγωγή, σας υποβάλλουμε συνημμένα πρόταση αναλυτικής διαδικασίας υπολογισμού των απωλειών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενός αιολικού πάρκου, λόγω εντολών περιορισμού έγχυσης ισχύος. Στην πρόταση, παρουσιάζονται και αναλύονται τόσο τα χρησιμοποιούμενα δεδομένα όσο και η προτεινόμενη διαδικασία η οποία αν εφαρμοστεί στην πράξη με αδιάβλητο τρόπο, παράγει τα βέλτιστα επιστημονικά αποτελέσματα.
Η εν λόγω μεθοδολογία (στην οποία πιθανά για κάποιες παραμέτρους θα μπορούσε να συζητηθεί μία απλούστερη θεώρηση με βάση κοινά αποδεκτές παραδοχές) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την ex-post επιβεβαίωση της ορθότητας άλλων εναλλακτικών μεθόδων που αναφέρουμε παρακάτω, οι οποίες έχουν ως εξής:
Α) Ο Διαχειριστής να λαμβάνει από τους αιολικούς σταθμούς τα δεδομένα της θεωρητικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας όπως υπολογίζονται από το σύστημα SCADA τους. Η διαδικασία μπορεί να γίνεται μέσα από το interface που χρησιμοποιείται ήδη για την αποστολή των δεδομένων παραγωγής, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ανενεργά σήματα που μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με το συγκεκριμένο. Εν συνεχεία, ο Διαχειριστής να συγκρίνει τη θεωρητική με την πραγματική παραγωγή και εφόσον διαπιστώσει ότι συγκλίνουν να την χρησιμοποιήσει κατά τον υπολογισμό του φορτίου αναφοράς και με τις κατάλληλες προσαρμογές (πχ. απώλειες, συντελεστής διόρθωσης) εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Β) Ο Διαχειριστής να λαμβάνει από τους Παραγωγούς τις εγγυημένες καμπύλες ισχύος των Α/Γ των αιολικών σταθμών τους και έχοντας ταυτόχρονα και τα ανεμολογικά δεδομένα (στα οποία ήδη δύναται να έχει πρόσβαση), να δημιουργήσει ένα θεωρητικό προφίλ αιολικού σταθμού ανά έργο ή ανά γεωγραφική περιοχή. Με ένα μέσο όρο ταχύτητας ανέμου και μία μέση καμπύλης ισχύος, η θεωρητική παραγωγή του πρότυπου αυτού σταθμού μπορεί να χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του φορτίου αναφοράς των αιολικών σταθμών της εν λόγω περιοχής.
Συμπερασματικά, σας καλούμε να μην αποδεχτείτε την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και να εξετάσετε τις προτάσεις μας για τις οποίες είμαστε στη διάθεση σας να παρέχουμε περεταίρω διευκρινίσεις και να εξετάσουμε από κοινού τρόπους για την αντικειμενική και αδιάβλητη εφαρμογή τους.