Πυρά από παραγωγούς ΑΠΕ και ΦοΣΕ για τις νέες χρεώσεις μη συμμόρφωσης στην Αγορά Εξισορρόπησης

Πυρά από παραγωγούς ΑΠΕ και ΦοΣΕ για τις νέες χρεώσεις μη συμμόρφωσης στην Αγορά Εξισορρόπησης
Τρίτη, 07/01/2025 - 07:05

«Η εφαρμογή αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση της πλεονάζουσας παραγωγής από ΑΠΕ σε πραγματικό χρόνο», αναφέρουν οι επτά εταιρείες.

Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για αύξηση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης στην Αγορά Εξισορρόπησης, με στόχο τη μείωση της υπερβολικής προσφοράς πράσινης ενέργειας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επτά μεγάλες ενεργειακές εταιρίες που λειτουργούν ως Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) στον τομέα των ΑΠΕ.

Οι εταιρείες Metlen Energy & Metals, Elpedison, More Energy, Renoptipower, Optimus Energy, Forena Energy, Eunice Power και Wooties εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους μέσω κοινής επιστολής προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Σε αυτήν, υποστηρίζουν ότι η προτεινόμενη προσέγγιση του ΑΔΜΗΕ δεν επιλύει το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής από ΑΠΕ, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη επαναφοράς των αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης ως την πιο κατάλληλη λύση. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι προτάσεις σχετικά με τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης (ΧΜΣ) και τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς (ΦΑ) δημιουργούν σοβαρά εμπόδια για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, επηρεάζοντας τη συνολική λειτουργικότητά της.

«Η εφαρμογή αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη διαχείριση της πλεονάζουσας παραγωγής από ΑΠΕ σε πραγματικό χρόνο», αναφέρουν οι επτά εταιρείες.

Η θέση τους διατυπώθηκε στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης για την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του Φορτίου Αναφοράς για τις μονάδες ΑΠΕ, που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου και παρατάθηκε έως τις 14 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτημάτων των ίδιων συμμετεχόντων. Στην επιστολή τους, οι εταιρείες ζητούν την επίσπευση της εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τη συμμετοχή των χαρτοφυλακίων ΑΠΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης, επισημαίνοντας ότι οι ΦοΣΕ, ως πάροχοι εξισορροπητικών υπηρεσιών, μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το πρόβλημα της υπερβολικής παραγωγής και να διευκολύνουν την έκδοση Εντολών Περιορισμού Έγχυσης ΑΠΕ.

Οι εταιρείες καλούν επίσης τη ΡΑΑΕΥ να γνωστοποιήσει τις απαντήσεις του ΑΔΜΗΕ στις παρατηρήσεις της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και την τελική του εισήγηση. Παράλληλα, απορρίπτουν το επιχείρημα του ΑΔΜΗΕ περί «σκόπιμης παραβίασης» του Προγράμματος Αγοράς από τους ΦοΣΕ για οικονομικό όφελος.
Όπως σημειώνουν, οι ΦοΣΕ δεν λαμβάνουν κρατική ενίσχυση, ούτε τα σχετικά έσοδα αποτελούν τμήμα της λειτουργίας τους. Κατά συνέπεια, η σύνδεση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης με τις Τιμές Αναφοράς των έργων ΑΠΕ θεωρείται αβάσιμη. Σύμφωνα με τις εταιρείες, η εφαρμογή των προτεινόμενων ΧΜΣ θα επιφέρει υπέρογκες επιβαρύνσεις στους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω των ΦοΣΕ, εντείνοντας την αβεβαιότητα και απειλώντας τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.
Ειδικότερα, τονίζουν ότι η επιβολή νέων ΧΜΣ είναι ένα αδόκιμο μέτρο, που θα προκαλέσει αυξημένα κόστη στην αγορά, με τις υπέρογκες χρεώσεις να μεταφέρονται μέσω των ΦοΣΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ, προκαλώντας ισχυρή αβεβαιότητα και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των σχετικών δραστηριοτήτων.

Σχετικά με τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς υπό συνθήκες Εντολών Περιορισμού Έγχυσης, οι εταιρείες θεωρούν τη μεθοδολογία για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ορθή, ενώ για τους σταθμούς μη ελεγχόμενης παραγωγής, όπως οι αιολικοί, εκφράζουν ανησυχίες. Προτείνουν ο υπολογισμός να βασίζεται στην θεωρητική παραγωγή που καταγράφεται μέσω του συστήματος SCADA των ανεμογεννητριών, σε συνδυασμό με δεδομένα από την πραγματική παραγωγή και τις καμπύλες ισχύος των κατασκευαστών.

Συνολικά, οι επτά εταιρείες καταλήγουν ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ αποκλίνει από τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού target model για τη λειτουργία της ενοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς.