Ανδρέας Σιάμισιης: Στόχος της ΕΛΠΕ η ενίσχυση της θέσης της σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ

Ανδρέας Σιάμισιης: Στόχος της ΕΛΠΕ η ενίσχυση της θέσης της σε φυσικό αέριο και ΑΠΕ
Τρίτη, 10/09/2019 - 13:44

«Η θέσπιση ξεκάθαρου, συμβατού με τις διεθνείς εξελίξεις και, κυρίως, σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την εγχώρια αγορά ενέργειας, αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τη προσέλκυση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ανδρέας Σιάμισιης, κατά την ομιλία του «Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019» (Southeast Europe Energy Forum 2019), που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την ΗΑΕΕ (Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία) και τον Οργανισμό “Atlantic Council”.

Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής του ομίλου ΕΛΠΕ, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι τα πετρελαιοειδή είναι -και θα παραμείνουν- ο βασικός πυλώνας δραστηριότητας, με την παραγωγή και τις πωλήσεις των ΕΛΠΕ να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και τις εξαγωγές να ανέρχονται ετησίως στο 55-60% των παραγόμενων προϊόντων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο του ομίλου διαφοροποιήθηκε μετά τις επενδύσεις κυρίως στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, σημαντικό μέρος της παραγωγής μας εξάγεται, κάτι που το οποίο είναι θετικό για εμάς και τη χώρα, αλλά απαιτεί αλλαγή και στο τρόπο λειτουργίας και μεγάλη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια στο τρόπο που προσεγγίζουμε τις αγορές και διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Ο κλάδος των πετρελαιοειδών αποφέρει στον όμιλο το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο τομέα αυτό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μετάβαση της διεθνούς αγοράς σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων. Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδιασμού, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και δυναμικά στην επέκταση τους σε κλάδους της ενέργειας όπου παραδοσιακά είχαν είτε μικρή, είτε έμμεση παρουσία, ώστε να δώσουν το παρών και στις επόμενες δεκαετίες, έχοντας επιτύχει επιχειρηματική συνέχεια με διαρκώς μειούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί, η ενίσχυση της θέσης στους τομείς του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε τουλάχιστον 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος.

«Στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν οι πιο καθαρές πηγές ενέργειας θα αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ενεργειακής αλυσίδας, εμείς θα είμαστε παρόντες. Αλλά, για να το κατακτήσουμε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ισχυρή μας θέση προδραστικά και να μην επαναπαυθούμε στα σημερινά δεδομένα, έχουμε άλλωστε δει ότι αλλαγές που καθυστερούν και γίνονται υπό καθεστώς πίεσης πάντα θα έχουν χειρότερο αποτέλεσμα και αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλούς τομείς», τόνισε ο κ. Σιάμισης. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι για να υπάρξει δραστηριοποίηση ισχυρών εγχώριων αλλά και διεθνών επενδυτών, που θα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας αλλά όχι εξάρτησης για το ελληνικό σύστημα, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σταθερό και πλήρες θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέπει – μεταξύ άλλων - την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, αλλά και συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών μορφών παραγωγής ενέργειας (π.χ. ανανεώσιμες με θερμικές μονάδες). Το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο στην αγορά ενέργειας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα μιας οικονομίας, βοηθά όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αλλά και τη προστασία των καταναλωτών και τελικά τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Αναφερόμενος στην αγορά Φυσικού Αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. «Στη ΔΕΠΑ συμμετέχουμε ήδη με 35%, οπότε είναι δεδομένο το ενδιαφέρον μας στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Στρατηγική μας είναι να ασκούμε έλεγχο στις βασικές μας δραστηριότητες και όχι να έχουμε απλά συμμετοχές, καθώς δεν θεωρούμε ότι προσθέτει αξία η παραμονή με μειοψηφικό ποσοστό σε διαφορετικά σχήματα», ήταν η τοποθέτηση του.

Ο κ. Σιάμισιης χαρακτήρισε ως σημαντικές τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην αγορά εξαιτίας της εφαρμογής, από 1ης Ιανουαρίου του 2020, του νέου κανονισμού ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά καύσιμα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, ενώ ερωτηθείς για την εξαγγελθείσα νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ομίλου ΕΛΠΕ αρκέστηκε να σχολιάσει ότι το ζήτημα αφορά τους μετόχους και ότι είναι σημαντικό οι εξελίξεις στο θέμα αυτό να μην καθυστερήσουν την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου.