Οι Ιταλοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να εργάζονται για ένα σχέδιο ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου της Μεσογείου.
Το έργο 7Seas Med θα περιλαμβάνει 25 πλωτές ανεμογεννήτριες η κάθε μία από τις οποίες θα παράγει ισχύ έως και 10 MW.
Το πλωτό αιολικό πάρκο θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 35 χιλιόμετρα από την ακτή της πόλης Marsala στη Σικελία, αλλά δεν θα είναι ορατό από τη στεριά.
Για την Ιταλία φαίνεται πως είναι σημαντική η επένδυση σε μια τεχνολογία ισχύος όπως το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον Edo Ronchi, πρώην υπουργό περιβάλλοντος της Ιταλίας και νυν πρόεδρο του Ιδρύματος για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το 7Seas Med είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, μια επένδυση για τα επόμενα 25 ή 30 χρόνια και έτσι πρέπει να βλέπει πέρα από την προσωρινή πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Το αιολικό έργο στη Σικελία αποτελεί συνεργασία μεταξύ Ιταλών προγραμματιστών και της Copenhagen Infrastructure Partners, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, όπως απαιτείται από τις περιβαλλοντικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με τα πλωτά αιολικά πάρκα, βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει στους ανεμογεννήτριες να δουλεύουν σε πολύ βαθιά ύδατα, όπου δεν μπορούν να τοποθετηθούν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες που εγκαθίστανται στον πυθμένα της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, το 7Seas Med θα τοποθετηθεί στα ανοικτά των ακτών της Marsala, σε βάθος 300 μέτρων, σε αντίθεση με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες οι οποίες δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε πυθμένα βάθους άνω των 50 μέτρων.
Σύμφωνα με τον Luigi Severini, ανώτερο μηχανικό του έργου της Σικελίας, το σημείο των 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα αναπτυχθεί το αιολικό πάρκο επιλέχθηκε λόγω της ταχύτητας του ανέμου.
«Το συγκεκριμένο μέρος της σικελικής ακτής και ένα μέρος στα ανοικτά της Σαρδηνίας έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για αιολική ενέργεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Severini σε συνέντευξή του.
Επιπλέον, από τεχνικής άποψης ένα ακόμη πλεονέκτημα των πλωτών ανεμογεννητριών είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν όταν αυτό χρειάζεται, όμως όπως ανέφερε ο Severini δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί για το 7Seas Med αφού θα τοποθετηθεί μακριά από θαλάσσιες γραμμές ή εμπορικές περιοχές αλιείας.
Σχετικά με την πορεία του έργου, τα επόμενα βήματα για το έργο είναι η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η λήψη των απαραίτητων αδειών από τις τοπικές κυβερνήσεις. Μάλιστα, είναι ήδη γνωστό ότι στο έργο θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία TetraSpar η οποία ήδη παράγει περίπου 600 MW ισχύος παγκοσμίως, όμως θα είναι το πρώτο έργο που θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στη Μεσόγειο.
Τέλος, αναφέρεται ότι οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στο 2023 ενώ θα τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο ακριβώς χρόνο.
Πηγή: evwind.es