Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου έκανε ένα ακόμη βήμα «απεξάρτησης» από το πετρέλαιο ύστερα από τη βουτιά που έχουν καταγράψει η τιμές του «μαύρου χρυσού». Η στρατηγική αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας να ενισχύσει την οικονομία της κάνοντας στροφή σε νέες πηγές ενέργειας-και κυρίως ανανεώσιμες πηγές- προκειμένου να πάψει να βασίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση το Ριάντ έκανε ένα ακόμη βήμα προς τις ΑΠΕ καθώς δρομολογεί την κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Ο υπουργός Ενέργειας ζήτησε από τους υποψηφίους που θα κατασκευάσουν μονάδες να υποβάλουν τις προσφορές τους για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην περιοχή Αλ Ζουφ στα βορειοδυτικά της χώρας όπως επισημάνθηκε σε σχετικό e-mail την Κυριακή. Οι επιχειρήσεις θα έχουν προθεσμία να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 10 Αυγούστου και περιθώριο για να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η Σαουδική Αραβία προγραμματίζει να αναπτύξει 30 projects για αιολικά και ηλιακά πάρκα και το ύψος των επενδύσεων θα φθάσει τα 50 δις. δολάρια προκειμένου να δώσει ώθηση στην παραγωγή ενέργειας και κατ’ επέκταση να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου. Μέχρι το 2023, η χώρα θα παράγει το 10% της συνολικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, όπως ανέφερε πριν από κάποιο καιρό ο υπουργός Ενέργειας, Khalid Al-Falih. Νωρίτερα, τον ίδιο μήνα, το υπουργείο έδωσε μια λίστα 51 επιχειρήσεων και σημείωσε ότι αυτές έχουν αξιολογηθεί ως πιθανοί επενδυτές στο πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο μισό του 2017, παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση του φιλόδοξου ενεργειακού προγράμματος προκειμένου υλοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί και να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες», ανέφερε ο Al-Falih σε σχετική ανακοίνωση. Με βάση τη νέα αυτή ενεργειακή πολιτική, η χώρα δημοπράτησε τον Απρίλιο ηλιακό πάρκο 300 μεγαβάτ και ο νικητής θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο.
Στόχος του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο είναι να αποκτήσει εγκατεστημένη ισχύ 3,45 GW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2020 και 9,5 GW έως το 2030.
Για το ίδιο θέμα, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δήλωσε, ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 27 επιχειρήσεις για μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια ισχύος 300 MW.
Πηγή