WindEurope: Το «προαιρετικό τέλος» για το δικαίωμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τελείως λάθος - έχει αντίκτυπο στο λογαριασμό ενέργειας των καταναλωτών

WindEurope: Το «προαιρετικό τέλος» για το δικαίωμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι τελείως λάθος - έχει αντίκτυπο στο λογαριασμό ενέργειας των καταναλωτών
Τρίτη, 09/02/2021 - 12:31

Ο διαγωνισμός για τα υπεράκτια αιολικά έργα «Offshore Wind Lease Round 4» του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε σε δημοπρασία περιοχές για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων ισχύος περίπου 8 GW, όπως δημοσίευσε χθες το Energy Register.

Η WindEurope σχολίασε σε δημοσίευσή της σχετικά με την αιολική ισχύ που δημοπρατήθηκε ότι πρόκειται για ένα πολύ περιορισμένο αριθμό σε σχέση με τις τεράστιες φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τετραπλασιασμό της μέχρι το 2030.

Αναφορικά με τον 4ο γύρο δημοπρασιών θα πρέπει να σημειωθεί ότι εισήχθη ένα νέο σύστημα υποβολής προσφορών ωθώντας τους επενδυτές να πληρώσουν ένα «προαιρετικό τέλος» για το δικαίωμα ανάπτυξης έργων. Αυτό το «προαιρετικό τέλος» θα καταβάλλεται ετησίως έως ότου οι εταιρείες λάβουν την τελική άδεια προγραμματισμού, για την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλουν στη δημοπρασία των Συμβάσεων επί της Διαφοράς (CfD). Σημειώνεται ότι η διαδικασία σχεδιασμού μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη φορά πανευρωπαϊκά που έχει χρησιμοποιηθεί η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον καθορισμό «προαιρετικών τελών» στη διαδικασία χρηματοδοτικής μίσθωσης για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Προηγουμένως το Crown Estate είχε καθορίσει σταθερές ετήσιες προμήθειες επιλογής.

Βέβαια η WindEurope υπογραμμίζει ότι το Leasing Round 4 είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 32 GW που εξασφαλίστηκαν στον 3ο γύρο χρηματοδοτικής μίσθωσης που πραγματοποιήθηκε το 2010.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι στιγμής στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Έχουν χρησιμοποιήσει το σωστό σχέδιο δημοπρασίας με Συμβόλαια επί της Διαφοράς (CfDs). Έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού, με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έχουν μειώσει πολύ το κόστος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Έχουν θέσει εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους για περαιτέρω ανάπτυξη. Μέχρι το 2030 έχουν θέσει τον στόχο για 40 GW υπεράκτιου ανέμου. Και τώρα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για επιπλέον 8 GW. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για την ενεργειακή μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope.

«Όμως ο τρόπος με τον οποίο έχει εκτελεστεί αυτή η τελευταία δημοπρασία είναι τελείως λάθος. Οι πλειοδότες δεν πρέπει να πληρώνουν μεγάλα ποσά για το δικαίωμα ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Και έχει διατεθεί τόσο μικρή ισχύς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για να κερδίσουν το δικαίωμα για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Οι προγραμματιστές θα πρέπει να μετακυλήσουν αυτά τα κόστη, οπότε αποτελεί ένα μεγάλο νέο βάρος για τους καταναλωτές χωρίς πρόσθετα οφέλη», προσθέτει ο Dickson.

Αναφορίκά με τα προαιρετικά τέλη που ανακοινώθηκαν συνολικού ύψους 879 εκατ. λιρών ετησίως για τα σχεδόν 8 GW αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό ποσό για τους προγραμματιστές.

Ο Dickson πρόσθεσε:

«Την τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο εκχώρησε δικαιώματα για τον θαλάσσιο βυθό πριν από 10 χρόνια, ήταν τέσσερις φορές σε σχέση με τώρα. Ωστόσο, πλέον προσπαθούν να χτίσουν μια ισχυρότερη υπεράκτια αιολική ενέργεια. Και υπάρχουν περισσότερες εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη δημοπρασία. Έτσι, υπάρχει μια φρενίτιδα τιμών στην προσφορά - αυτό θα μεταφερθεί μόνο στους λογαριασμούς ενέργειας»

«Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τέτοιο μοντέλο για τη μίσθωση του θαλάσσιου βυθού».

Σημειώνεται ότι οι νικητές του διαγωνισμού Offshore Wind Leasing Round 4 είναι η RWE Renewables με δύο ιστοτόπους 1.500 MW ο καθένας, μια κοινοπραξία της Green Investment Group και Total με έναν ιστότοπο 1.500 MW, μια κοινοπραξία της EnBW και της BP σε δύο ιστοτόπους 1.500 MW ο καθένας και η Offshore Wind Limited με έναν ιστότοπο 480 MW.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ