Καμπάνακι WindEurope για τα αιολικά: Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει για να πιάσει τους στόχους του 2030

Καμπάνακι WindEurope για τα αιολικά: Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει για να πιάσει τους στόχους του 2030
Παρασκευή, 13/09/2024 - 08:05

Την ώρα που η έκθεση Ντράγκι για την ενέργεια χαρακτηρίζει την αιολική ενέργεια ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης (και της Ελλάδας) έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, η WindEurope κάνει λόγο «χτυπά» καμπανάκι για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων που έχουν τεθεί για το 2030.

Σε νέα ανάλυσή της που δημοσιεύτηκε χθες σημειώνει ότι η Ευρώπη δεν κατασκευάζει αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να πετύχει τους ενεργειακούς στόχους της για το 2030. Τα νούμερα θα αυξηθούν τα επόμενα έξι χρόνια αλλά όχι αρκετά.

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος εκτιμά ότι απαιτούνται περισσότερες βελτιώσεις στον σχεδιασμό των δημοπρασιών ενώ αναφορικά με το καθεστώς των αδειοδοτήσεων τονίζει ότι βελτιώνονται μεν αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν επειγόντως για να εφαρμόσουν τους κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ και να διασφαλίσουν ότι οι συνδέσεις των δικτύων είναι έτοιμες στην ώρα τους.

Tο κύριο σημείο συμφόρησης, σύμφωνα με τη WindEurope, είναι σήμερα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αφού νέες συνδέσεις δεν δημιουργούνται αρκετά γρήγορα. Συχνά υπάρχουν περιορισμοί στη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού δικτύου.

Επιπλέον, θεωρεί ως κρίσιμο μέγεθος πέρα από τα δίκτυα την υποστήριξη με επενδύσεις της αλυσίδας εφοδιασμού συμπεριλαμβανομένων και των λιμανιών.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ΕΕ για τα αιολικά έως το 2030 ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι τρέχουσες τάσεις και το χαρτοφυλάκιο έργων και δημοπρασιών δείχνουν τώρα ότι η ΕΕ έχει 350 GW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας έως το 2030: 296 GW στην ξηρά και 54 GW υπεράκτια. Ο στόχος της ΕΕ είναι 425 GW, ενώ σήμερα έχει 225 GW. Ο WindEurope αναμένει ότι η Ευρώπη θα εγκαθιστά 22 GW νέων αιολικών πάρκων ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-30, με τους αριθμούς να αυξάνονται προς το τέλος της δεκαετίας.

Πάντως στο πρώτο εξάμηνο η Ευρώπη πρόσθεσε 6,4 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας: 5,3 GW στην ξηρά και 1,1 GW υπεράκτια. Η ΕΕ-27 εγκατέστησε 5,7 GW: 4,7 GW στην ξηρά και 1 GW υπεράκτια. Η Γερμανία εγκατέστησε τα περισσότερα με 1,7 GW, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (1,2 GW) και την Ισπανία (876 MW).

Η Ευρώπη διαθέτει πλέον 278 GW αιολικής ισχύος. Τα 242 GW από αυτά είναι στην ξηρά και τα 35 GW υπεράκτια. Η ΕΕ-27 έχει 225 GW αιολικής ενέργειας: 205 GW στην ξηρά και 20 GW υπεράκτια.

Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2023 για όλη την Ευρώπη και κατά 33% για την ΕΕ. Οι όγκοι στις δημοπρασίες είναι ισχυροί: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ χορήγησαν 19,7 GW νέας αιολικής ισχύος στις δημοπρασίες τους το 1ο εξάμηνο, διπλάσιο από ό,τι το 1ο εξάμηνο του 2023. Οι αριθμοί αδειών είναι επίσης ενθαρρυντικοί, ιδίως οι νέες χερσαίες άδειες 5 GW που χορήγησε η Γερμανία το 1ο εξάμηνο.

Ωστόσο, οι επενδυτικές αποφάσεις για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τη WindEurope. H Ευρώπη πήρε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε νέα αιολικά πάρκα το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό είναι λιγότερο από το 30% των συνολικών τελικών επενδυτικών αποφάσεων που ελήφθησαν το 2023.