Σε υψηλή εγρήγορση και σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η ευστάθεια του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, με την «Μήδεια» να έχει ντύσει στα λευκά όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και τον συμβάν της 7ης Ιανουαρίου στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου (που έχει θέσει νοκ-άουτ έναν από τους αυτοσχηματιστές, μειώνοντας τις αντοχές του συστήματος), να επιτάσσει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), για σήμερα Τρίτη η ζήτηση (χωρίς να υπολογίζονται οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας) θα διαμορφωθεί στις 182 γιγαβατώρες (GWh), αυξημένη κατά 5% περίπου από τη Δευτέρα, όταν είχε καταγραφεί άνοδος κατά 30% σε εβδομαδιαία βάση (δηλαδή συγκριτικά με την προηγούμενη Δευτέρα).
«Όχημα» της αύξησης είναι και πάλι οι καταναλωτές χαμηλής τάσης, στους οποίους αντιστοιχεί το 85% των επιπλέον ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα καταναλωθούν σήμερα, έναντι του προηγούμενου 24ωρου.
Τα δεδομένα εξετάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη που έλαβε χθες χώρα με πρωτοβουλία της ΡΑΕ και του ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή στελεχών του ΑΔΜΗΕ -που διαχειρίζεται το Σύστημα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης- και του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, τονίστηκε ότι «η κατάσταση είναι οριακή και απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, όμως εκτός απρόοπτων δυσμενών εξελίξεων, το Σύστημα Μεταφοράς θα σηκώσει τον φόρτο για τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει συντονισμός μεταξύ των φορέων, οι προβλέψεις για την προσφορά και τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας επικαιροποιούνται συνέχεια ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής».
Σημειώθηκε μεταξύ άλλων ότι η είσοδος ΑΠΕ στο Σύστημα τα προηγούμενα 24ωρα (αιολικό δυναμικό), λόγω των ισχυρών ανέμων βοήθησε την κατάσταση, αν και η συνεισφορά των ΑΠΕ αναμένεται να περιοριστεί τις επόμενες ημέρες.
Τονίστηκε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα θέμα όσον αφορά στην τροφοδοσία των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς υπάρχει διαθεσιμότητά φυσικού αερίου από όλες τις πλευρές. “Ο σταθμός της Ρεβυθούσας είναι γεμάτος -καθώς μόλις προχθές αφίχθη καράβι με φορτία LNG- , η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού TAP προσθέτει μια ακόμα διασύνδεση, ενώ συνεχίζεται κανονικά και η ροή ρωσικού φυσικού αερίου”, σημείωναν πηγές που παρέστησαν στη σύσκεψη, παραπέμποντας σε…δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος, όπως την κρίση του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη το χειμώνα του 2009 (λόγω της διένεξης Ρωσίας-Ουκρανίας) που είχε δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας μη εξαιρουμένης.
Σε αυτό το φόντο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για να ενημερωθεί για την κατάσταση του Συστήματος, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας είχε επισκεφθεί περιοχές στα βόρεια της Αττικής για να δει από κοντά τις προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των προβλημάτων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, υπήρχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία,Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς καθώς και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του καταβαλλει εντατικές προσπάθειες κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών, προσθέτοντας πως η κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων.
https://www.moneyreview.gr/ ΛΑΛΕΛΑ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
φωτογραφία:libre.gr