ΕΒΙΚΕΝ: Υιοθέτηση του «ιταλικού μοντέλου» για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Υιοθέτηση του «ιταλικού μοντέλου» για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια
Δευτέρα, 28/04/2025 - 08:06

Διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ελληνικής χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα ευρωπαϊκά επίπεδα, με κεντρικό ζητούμενο το φθηνό κόστος της ενέργειας από ΑΠΕ να περάσει στους καταναλωτές, προτείνονται σε μελέτη της Compass Lexicon που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μετάβαση από το gross pool στο net pool. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να περνάει όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υποχρεωτικά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως συμβαίνει σήμερα.

Βασικός πυλώνας της μελέτης της Compass Lexicon, που αναμένεται να παρουσιαστεί από την ΕΒΙΚΕΝ αναλυτικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στους φορείς που εμπλέκονται είναι η δημιουργία ενός κρατικού φορέα που θα αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και των σταθμών παραγωγής ΑΠΕ. Πρόκειται για το λεγόμενο ιταλικό μοντέλο και το οποίο προβάλλεται ως λύση στο υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία. Το μοντέλο αυτό που εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία και το Βέλγιο ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί επίσης στη Βουλγαρία και τη Γερμανία προβλέπει τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα (Low Carbon Contracting Entity). Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, διασφαλίζοντας σταθερές τιμές ενέργειας και μειώνοντας τη μεταβλητότητα του κόστους. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται, ο φορέας θα συνάπτει συμβάσεις διαφορικής προσαρμογής (CfDs) με παραγωγούς ΑΠΕ και στη συνέχεια θα διαθέτει την πράσινη ενέργεια σε βιομηχανικούς καταναλωτές μέσω PPAs. Αντίστοιχα με το ιταλικό παράδειγμα, οι βιομηχανίες θα αναλάβουν υποχρεώσεις ανάπτυξης νέων μονάδων ΑΠΕ και επιστροφής ενέργειας σε μακροχρόνιο ορίζοντα, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βιωσιμότητα του μηχανισμού.

Εν προκειμένω o GSE (ιταλικός ΔΑΠΕΕΠ) διαθέτει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για τρία χρόνια 24 TWh πράσινης ενέργειας έναντι 65 ευρώ/MWh. Το ποσό αυτό προσδιορίζεται με βάση τη μέση τιμή της αγοράς ενώ η ενέργεια που διατίθεται στη βιομηχανία καλύπτει το 25% της κατανάλωσης της. Ως αντάλλαγμα οι βιομηχανίες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χτίσουν μονάδες ΑΠΕ διπλάσιας δυναμικότητας και να επιστρέψουν στον GSE τα επόμενα είκοσι έτη την ίδια ποσότητα ενέργειας στην ίδια τιμή.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η έκθεση του νέου φορέα (που στην ελληνική περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο ΔΑΠΕΕΠ) στη μεταβλητότητα των τιμών της αγοράς αφού μεταφέρει μέρος του ρίσκου στις βιομηχανίες. Εξετάζεται επίσης η εναλλακτική λύση ο φορέας να διαθέτει και προϊόντα αποθήκευσης.

Συμπερασματικά σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το ιταλικό μοντέλο είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών βιομηχανιών.

Επίσης η μελέτη προτείνει την ανάπτυξη «πράσινης» ευελιξίας μέσω της διαμόρφωσης και κοινοποίησης στην Κομισιόν ενός μηχανισμού ευελιξίας που αφορά στην απόκριση ζήτησης από μονάδες μη ορυκτών καυσίμων αλλά και συμπληρωματικά μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους για τις βιομηχανίες μέσω σύναψης ΡΡΑs και μέσω ενίσχυσης της ρευστότητας στην Προθεσμιακή Αγορά.

Οι ελληνικές βιομηχανίες θεωρούν ότι δεν θα επιβιώσουν εφόσον δεν ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα για να λειτουργήσει σωστά η αγορά και στην κατεύθυνση αυτή η έκθεση της Compass Lexicon πέραν της προαναφερόμενης πρότασης για την υιοθέτηση του ιταλικού μοντέλου εξασφάλισης σταθερών τιμών ενέργειας για τις βιομηχανίες, υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας με στόχο ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας .