Το πλαίσιο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και των ηλεκτρικών δικτύων που απαιτούνται παρουσίασε σε εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης. Πρόκειται για πέντε βήματα που απαιτούνται καθώς όπως ανέφερε οι στόχοι της χώρας μας για τα αιολικά είναι φιλόδοξοι, καθώς το 2020 είχαμε 3,6 γιγαβάτ αιολικών και το 2030 θα γίνουν 7 γιγαβάτ. Όπως εκτιμά, τα υπεράκτια αιολικά μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο περισσότερο για τους στόχους του 2050 και θα απαιτήσουν πολύ μεγάλα δίκτυα υψηλής και υπερυψηλής τάσης με το κόστος σύνδεσης να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τις επενδύσεις.
Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι οι διασυνδέσεις των νησιών δίνουν τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά ο ηλεκτρικός χώρος στη θάλασσα, τη στιγμή που οι διασυνδέσεις με Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάννησα και Β. Αιγαίο έχουν μπει ήδη στο σχεδιασμό για ολοκλήρωση πριν το 2030.
Η άποψη του ΑΔΜΗΕ είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα εθνικό σχέδιο για έγκαιρη, οικονομική, τεχνικά άρτια και περιβαλλοντικά φιλική ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, η οποία θα περιλαμβάνει ένα σαφή οδικό χάρτη, το ειδικό χωροταξικό και τις στρατηγικές μελέτες. Η στρατηγική μελέτη από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ θα εξασφαλίσει ομοιογένεια στις τεχνικές προδιαγραφές, μια προσέγγιση με βάση το δίκτυο ως ένα σύστημα τόσο για τα υπεράκτια όσο και τα ηπειρωτικά δίκτυα, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσει αξιοπιστία και επεκτασιμότητα με ελαχιστοποίηση του κόστους και μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους.