Κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, για το τι ακριβώς εννοούσε.
Ο ίδιος πάντως αιτιολόγησε την αποστροφή του αυτή, με τη στάση του πρωθυπουργού να λέει και να ξελέει για πρόωρες εκλογές και μάλιστα γι΄ αυτό του καταλόγισε «έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην το ανέφερε στο στο Economist, αλλά τις τελευταίες ημέρες στα δημοσιογραφικά γραφεία διακινείται η πληροφορία, ότι η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού ως προς την διενέργεια πρόωρων εκλογών, οφείλεται στην … επαναφορά της σκέψης για αλλαγή και πάλι του εκλογικού νόμου.
Μια τέτοια σκέψη βέβαια επιβεβαιώνει την αποδοχή από μέρους του αρχηγού της ΝΔ ότι τα ποσοστά του κόμματος του φθίνουν επικίνδυνα και για να υπάρξει έστω μια αμυδρή ελπίδα για αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος των επιπλέον 40 εδρών -που θα ισχύσει πάντως μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική- και να αντικατασταθεί με έναν καινούργιο ο οποίος θα προβλέπει ότι ρο μπόνους για το πρώτο κόμμα θα είναι επιπλέον 50 έδρες, όπως ήταν παλαιότερα.
Κανείς και πάλι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτή η σκέψη-πρόθεση είναι του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη ή αυτών που τον συμβουλεύουν.
Όποιου ή όποιων και να είναι, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τέτοιου είδους παιχνίδια με τους εκλογικούς νόμους έγιναν και στο παρελθόν και τελικά γύρισαν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους, καθώς στις εκλογές που ακολούθησαν το κόμμα τους δεν ήταν πρώτο και έτσι το «μπόνους» των επιπλέον εδρών το καρπώθηκαν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι.
Το σίγουρο είναι ότι οι εκλογικοί νόμοι όσο βολικοί και αν είναι ή φαίνονται για τους εμπνευστές τους δεν αποτελούν ένα σίγουρο δρόμο για νίκη στις εκλογές.
Αυτή έρχεται με πολιτικές που λύνουν προβλήματα για την κοινωνία, φέρνουν ανάπτυξη για τους πολλούς και διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.
Ό,τι ακριβώς δεν κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που αρέσκεται σε πολιτικά παιχνίδια εντυπωσιασμού μέσω των φιλικών της ΜΜΕ και παρασκηνίου μέσω των «εκλεκτών» της στην οικονομική ζωή της χώρας.
Αναρωτήθηκε ποτέ η κυβέρνηση πως τα βγάζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Έλληνες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με πληθωρισμό στο 13% και τις τιμές να καλπάζουν;
Ή μήπως θεωρεί ότι με τις ψεύτικες υποσχέσεις για συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες θα ξορκίσει το κακό;
Με αυτά τα κριτήρια θα προσέλθουν οι Έλληνες στις κάλπες όποτε και αν γίνουν εκλογές. Και όποιος και αν είναι ο εκλογικός νόμος θα αποδώσουν «τα του Καίσαρος των Καίσαρι».