Και είναι παραφρασμένος γιατί η γερμανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ναι, είναι υπερβολή να μιλάμε για «Oρμπανοποίηση» της Ελλάδας.
Έχει δίκιο ο αρθρογράφος της SZ; Για κάποιος ναι, για κάποιους άλλους όχι.
Η SZ πάντως κάνει αναφορά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστώνοντας της ότι πέτυχε σταθερή οικονομική ανάπτυξη, προσέλκυση επενδυτών, αλώβητο τουρισμό παρά την πανδημία, αποπληρωμή χρεών, έξοδο από την ενισχυμένη επιτήρηση.
Από την άλλη, όμως, ουδόλως κολακευτικά είναι τα σχόλια της γερμανικής εφημερίδας για τη σημερινή κατάσταση με την υπόθεση των υποκλοπών σημειώνοντας ότι «εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο πράγματι ενεργούν ανεξάρτητα οι θεσμοί του ελληνικού κράτους δικαίου, όταν η εκτελεστική εξουσία αισθάνεται ότι απειλούνται να διαταραχθούν η εξουσία και τα προνόμιά της».
Και εν κατακλείδι κάνει μια άκρως σημαντική προτροπή προς Έλληνα πρωθυπουργό γράφοντας : «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει τον εαυτό του ως σύγχρονο, φιλελεύθερο Ευρωπαίο, πρέπει να αγωνιστεί εξίσου για μια αποτελεσματική και ανεξάρτητη δικαιοσύνη αλλά και κατά των επιθέσεων στις ατομικές ελευθερίες. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι εξίσου σημαντικό προκειμένου να διασφαλιστεί η εύνοια των ξένων επενδυτών».
Τι λέει με απλά λόγια η γερμανική εφημερίδα; Πως για να μπορέσει η χώρα μας να αποτελέσει πραγματικά επενδυτικό προορισμό δεν αρκούν κάποιες δημοσιονομικές και οικονομικές επιτυχίες, αλλά πρωτίστως να αποδείξει στους παγκόσμιους επενδυτές ότι είναι μια χώρα δικαίου.
Και σ’ αυτό το πεδίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει προόδους. Το αντίθετο μάλιστα, καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες για διάφορα σκάνδαλα, χρηματισμούς, κατάχρηση εξουσίας, διαπλοκή εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, ακόμη και για «συνεργασίες» μεταξύ εγκληματιών και ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ναι μεν λοιπόν ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung , καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Είναι υπερβολή να μιλάμε για «Oρμπανοποίηση» της Ελλάδας», αλλά μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών δεν το βλέπουν έτσι.
Βλέπουν καθημερινά να «σκάνε» από παντού σκάνδαλα στα οποία φέρεται να εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, δεν έχει φέρει την χώρα στην κατάσταση που έχει φέρει την Ουγγαρία ο Βίκτορ Όρμπαν, ακόμη και η σύγκριση που επιχειρείται μεταξύ των δυο κυβερνήσεων διόλου τιμητική δεν είναι για τον Έλληνα πρωθυπουργό και για ολόκληρη τη χώρα.