Γιάννης Τριήρης: Τροφή για σκέψη από τις γαλλικές εκλογές

Γιάννης Τριήρης: Τροφή για σκέψη από τις γαλλικές εκλογές
Δευτέρα, 08/07/2024 - 08:25

Το πλέον σημαντικό, από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών είναι πως όχι μόνο αποφεύχθηκε η διακυβέρνηση της δεύτερης ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης από την ακροδεξιά, αλλά και πως η ακροδεξιά υπέστη μια εκκωφαντική ήττα δεδομένων των προβλέψεων και εκτιμήσεων που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο λαός της Γαλλίας φαίνεται πως επιστρέφει στην πραγματική πολιτική και κάνει σταδιακά βέβαια στην άκρη την απολιτίκ-πολιτική του αδιευκρίνιστου και πελατειακού «κέντρου» και χθες ανέδειξε πρώτη δύναμη την συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων της χώρας.

Για το μέλλον της Ευρώπης, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι άκρως σημαντικό, καθώς καταδεικνύει πως τουλάχιστον οι Γάλλοι πολίτες δεν έχουν υποκύψει στις «Κασσάνδρες» της ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων και χθες το απέδειξαν αναδεικνύοντας σε πρώτη δύναμη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Οικολόγων, Κομμουνιστών και της Ανυπότακτης Γαλλίας, που σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Μακρόν στις 9 Ιουνίου.

Και πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα κόμματα παρόλες τις ιδεολογικές διαφορές που έχουν, αποφάσισαν να συνασπιστούν για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα για να δώσουν και ελπίδες σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι οι πολιτικές ιδεολογίες δεν «πέθαναν» και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από δήθεν απολιτίκ κυβερνήσεις που εκπροσωπούν αορίστως το «κέντρο», ένα εφεύρημα των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που εκπροσωπούν τις διάφορες οικονομικές ελίτ σε βάρος των λαϊκών τάξεων.

Το πως θα εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία μετά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί, καθώς για μια ακόμη φορά είναι αδιευκρίνιστη η στάση που θα τηρήσει ο «κεντρώος» Μακρόν, που παρ’ ολίγο να καταστεί μοιραίος με τις πολιτικές του, καθώς ευθέως πλέον κατηγορείται πως είναι αυτός που εξέθρεψε το «τέρας» της ακροδεξιάς.

Και η Γαλλία σώθηκε, κυρίως από την συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων που συνασπίστηκαν και ένωσαν δυνάμεις για να κατατροπώσουν τελικά το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Όσο για τον «κεντρώο» Μακρόν ναι μεν συμφώνησε στο προεκλογικό σχέδιο απόσυρσης υποψηφίων ώστε να ενισχυθούν οι πλέον ισχυροί και να κερδίσουν τους υποψηφίους της ακροδεξιάς, αλλά με δηλώσεις πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών είχε αρνηθεί μια συγκυβέρνηση με τον μεγάλο νικητή Ζαν Λικ Μελανσόν λόγω της αριστερής του ιδεολογίας.

Κάτι παρόμοιο, πάντως, είπε χθες και ο ακροδεξιός εκλεκτός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, που ευτυχώς απέτυχε να γίνει πρωθυπουργός μετά την ήττα του, πως η Γαλλία έπεσε στα χέρια της ακροαριστεράς.

Δυστυχώς αυτή είναι η αποκαρδιωτική πραγματικότητα σ επίπεδο πολιτικών, που ευτυχώς, όμως, όπως φαίνεται μπορούν να αλλάξουν οι πολίτες με την ψήφος τους.