Η εμφάνιση ενός ξένου επενδυτικού fund που φέρεται να ενδιαφέρθηκε να αγοράσει το σύνολο του ποσοστού της Reggeborgh στην εισηγμένη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και μάλιστα στην τιμή των 11,2 ευρώ/μετοχή, φαίνεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο «ανακάτεμα της μετοχικής τράπουλας» στον όμιλο του οποίου ηγείται ο Γ. Περιστέρης αλλά και στον… έμμεσο επανακαθορισμό της έννοιας «επενδυτική ευκαιρία», όσον αφορά στην ίδια εταιρεία. Οδηγώντας, εν τέλει, τον κ. Περιστέρη σε… ματσάρισμα προσφοράς, δείχνοντας την μεγάλη εμπιστοσύνη του στις προοπτικές του γκρουπ.
Πληροφορίες από ανθρώπους που παρακολούθησαν τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις μετοχικές ανακατατάξεις στον κατασκευαστικό κλάδο γενικότερα, αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί της Reggeborgh προ ολίγου χρονικού διαστήματος δέχτηκαν προσφορά από διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο για την απόκτησή του συνόλου της συμμετοχής τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, περίπου 30%. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, η προσφορά του υποψήφιου αγοραστή είχε ένα συγκεκριμένο νούμερο: τίμημα 11,2 ευρώ ανά μετοχή για ολόκληρο το πακέτο των Ολλανδών, δηλαδή πάνω από 350-360 εκατ. ευρώ συνολικά.
Μια πρόταση προφανώς δελεαστική, καθώς αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προ 3-4 μηνών ήταν στα επίπεδα των 7 με 8 ευρώ, ενώ στις αρχές Μαρτίου προσέγγισε τα 9 ευρώ, τα οποία και ξεπέρασε για να φτάσει προς ημερών προς τα 9,5 ευρώ. Όπως δηλαδή προκύπτει, το ξένο fund, την ταυτότητα του οποίου δεν θέλησαν να αποκαλύψουν οι εν λόγω πηγές, προσέφερε σημαντικότατο premium σε σχέση με την τιμή στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Που σημαίνει ότι ένα μεγάλο διεθνές επενδυτικό σχήμα θεώρησε ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι «επενδυτική ευκαιρία» στα 11,2 ευρώ και προσπάθησε να «μπει» στην εισηγμένη. Ποντάροντας, μεταξύ άλλων, στην σημαντική κερδοφορία που αναμένεται να πετύχει ο όμιλος από το κομμάτι της κατασκευής αλλά κυρίως τον τομέα παραχωρήσεων (οδικά, αεροδρόμιο Καστέλι, Καζίνο κ.λπ.), την ευρύτερη τοποθέτησή του στις υποδομές και την χρηματοοικονομική του φερεγγυότητα που του προσφέρει σημαντικό προβάδισμα στην διεκδίκηση της νέας γενιάς μεγάλων έργων, την αυξανόμενη αξία της Τέρνα Ενεργειακή και την ισχυρή της θέση σε ενέργεια και ΑΠΕ κ.α.
Προφανώς λοιπόν, οι Ολλανδοί, που στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινήθηκαν με επενδυτικό γνώμονα και όχι διοικητικό, έχοντας και την όποια ανησυχία περί «διπλής» συμμετοχής που πιθανόν να έφερνε ζητήματα ανταγωνισμού, αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν τη συμμετοχή τους. Αλλωστε, σχεδόν διπλασίασαν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχουν πλέον την ευχέρεια να ενισχύσουν την Ελλάκτωρ. Στις επαφές που αναπόφευκτα έκαναν με τον κ. Περιστέρη, βασικό μέτοχο και ισχυρό άνδρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέδειξαν την προσφορά του διεθνούς fund, που όπως είπαμε ενδιαφέρθηκε για το σύνολο της συμμετοχής, αλλά και την τιμή που έδινε ο αγοραστής.
Αυτή την προσφορά των 11,5 ευρώ ανά μετοχή «μάτσαρε» ο Γ. Περιστέρης, ο οποίος φέρεται, κατά πληροφορίες, να αποκτά σχεδόν 15%-16% επιπλέον ποσοστό, ρίχνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και δείχνοντας και αυτός την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Περιστέρης δεν επιθυμεί να υπερβεί το 33% στην εισηγμένη, εξέλιξη που θα τον υποχρέωνε σε υποβολή δημόσιας πρότασης, για αυτό και απευθύνθηκε σε άλλου επιχειρηματικούς πόλους ώστε να συνδράμουν στην απορρόφηση των πακέτων των Ολλανδών. Οπως είναι για παράδειγμα η κ. Μαριάννα Λάτση που ήδη έχει αποκτήσει το 7,6% στην ίδια τιμή των 11,2 ευρώ (έχουν ακουστεί επιπλέον 2-3 ονόματα εγχώριων ή ξένων σχημάτων αλλά αυτά θα επιβεβαιωθούν ή όχι προσεχώς)
Γιώργος Παπακωνσταντίνου / insider.gr