Γερμανοί αξιωματούχοι πρότειναν την Τετάρτη ότι η χώρα θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο «καθαρό μηδέν» έως το 2045, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι τα υφιστάμενα σχέδια επιβαρύνουν υπερβολικά τους νέους.
Σύμφωνα με την πρόταση που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, η χώρα θα αυξήσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών από το 55% στο 65% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και στο 88% έως το 2040.
Το χρονοδιάγραμμα θα επιτρέψει στη Γερμανία να σταματήσει την αύξηση των αερίων υπέυθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου πέντε χρόνια νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο του 2050, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Οι προτεινόμενοι στόχοι μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθούν οι μειώσεις εκπομπών, αν και σε ξεχωριστή ανακοίνωση η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία των ομοσπονδιακών δημοσίων υπαλλήλων θα επενδύσουν στο μέλλον μόνο σε αποθέματα που είναι σύμφωνα με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να επιταχυνθεί η διαδικασία μείωσης των εκπομπών, η Γερμανία θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία του 2038, μεταξύ άλλων μέτρων.
Το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο εκπρόσωπός της ανέφερε ότι οι υπουργοί της τριμερούς κυβέρνησης συμφωνούν για τον υψηλότερο στόχο των περικοπών 65% έως το 2030 και την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών έως το 2045.
«Ο κοινός στόχος είναι ένα αναθεωρημένο νομοσχέδιο, εάν είναι δυνατόν, στη συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Steffen Seibert σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα σχέδιά της αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι η ισχύουσα νομοθεσία κινδυνεύει να περιορίσει αδικαιολόγητα τα δικαιώματα των νέων σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.
Ο γερμανικός νόμος για το κλίμα, που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια, έθεσε συγκεκριμένους στόχους για τομείς όπως η θέρμανση και οι μεταφορές, ώστε να επιτευχθεί μείωση κατά 55% έως το 2030, αλλά όχι για τον μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης των εκπομπών στο μηδέν έως το 2050.
Οι κανονισμοί του 2019 «έθεσαν ένα πολύ υψηλό και μη αναστρέψιμο φορτίο μείωσης των εκπομπών στην περίοδο μετά το 2030», δήλωσαν δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε απόφαση της 29ης Απριλίου.
Το δικαστήριο υποστήριξε το επιχείρημα ότι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ), ιδανικά όχι περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου, μέχρι το τέλος του αιώνα σε σύγκριση με τους προ-βιομηχανικούς χρόνους, θα πρέπει να είναι σημείο αναφοράς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Σημειώνεται ότι η πρόταση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των μειώσεων εκπομπών των ΗΠΑ έως το 2030, σε 52% κάτω από τα επίπεδα του 2005.
Η Greenpeace χαιρέτισε την πρόταση για επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών της Γερμανίας, αλλά ανέφερε ότι ο στόχος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 70% έως το 2030.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν τα δικαιώματα της νεότερης γενιάς», δήλωσε η εμπειρογνώμονας της περιβαλλοντικής ομάδας, Lisa Goeldner. «Δεν υπάρχει τρόπος να επιταχυνθεί η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, το τέλος των νέων ταξινομήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες καύσης έως το 2025 και η ταχύτερη κατάργηση της εργοστασιακής γεωργίας».
Η Γερμανία διοργανώνει μια ετήσια συνάντηση για το κλίμα αυτήν την εβδομάδα, συγκεντρώνοντας κυβερνήσεις από περισσότερες από 40 χώρες για να συζητήσουν τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη ενόψει μιας συνόδου κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα το Νοέμβριο.
Πηγή: AP