Οι 195 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία δεσμεύονται μεταξύ άλλων να εξετάζουν περιοδικά τη συνολική πρόοδό τους ως προς την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της. Επιπλέον, δεσμεύονται να ανανεώνουν κάθε πέντε χρόνια τα εθνικά σχέδια δράσης τους, στα οποία καταγράφονται οι στόχοι και τα εθνικά μέτρα που εφαρμόζουν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην τελευταία Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το Δεκέμβριο του 2023, συζητήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός (Global Stocktake) της προόδου προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας.
Εκεί διαπιστώθηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ροές προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων, καθώς το ζήτημα της χρηματοδότησης αποτελεί σημαντικό μέρος της.
Σε ανάλυση που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρεται πως η Συμφωνία των Παρισίων έθεσε ως στόχο τα 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως για τη συνεισφορά των ανεπτυγμένων χωρών στη διεθνή χρηματοδότηση για το κλίμα έως το 2025, ωστόσο από το 2015 έως το 2022 υπήρξε χρηματοδοτικό κενό ύψους 192 δισ. δολάρια ! Διαπιστώθηκε δε πως είναι αναγκαία η επιτάχυνση της χρηματοδότησης για το κλίμα από όλες τις πηγές, ιδιωτικές, δημόσιες, εγχώριες ή διεθνείς, με τις ανεπτυγμένες χώρες να παρέχουν χρηματική βοήθεια και υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς χρηματοδότησης για το κλίμα παγκοσμίως και πως το 2022 συνεισέφερε 28,5 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα από δημόσιες πηγές.