Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα φιλόδοξο σχέδιο την Τετάρτη για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας σε «καθαρό μηδέν» έως το 2045, πέντε χρόνια νωρίτερα και με βαθύτερες περικοπές από ό, τι είχε ήδη προγραμματιστεί.
Ο χάρτης πορείας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ καθορίζει μια σειρά μέτρων για την επίτευξη του νέου στόχου, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων για τους ρυπαίνοντες.
Η αύξηση του στόχου για μείωση των εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία από 55% σε 65%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αναμένεται να κοστίσει στη γερμανική οικονομία 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η υπουργός Περιβάλλοντος Svenja Schulze ανέφερε ότι το κόστος πρέπει να θεωρηθεί ως επένδυση σε μελλοντικές αναπτυσσόμενες αγορές, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης σε ορισμένους τομείς της πράσινης οικονομίας.
«Αν σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο εκεί, τότε αυτές θα είναι οι δουλειές του μέλλοντος», δήλωσε η Schulze.
Τα επιχειρήματά της είναι στην ίδια γραμμή με αυτά που εξέφρασε τον περασμένο μήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν έθεσε ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αναβίωση της αμερικανικής οικονομίας.
Η γερμανική κυβέρνηση πιέστηκε να συμφωνήσει σε πιο φιλόδοξους στόχους την περασμένη εβδομάδα αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι τα υφιστάμενα μέτρα επιβαρύνουν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιβαρύνουν τους νέους. Το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 150 εκατομμύρια τόνους κάθε πέντε χρόνια, από 750 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2020.
Η Schulze ανέφερε ότι οι νέοι στόχοι είναι δύσκολοι, διευκρινίζοντας πόσο πρέπει να συνεισφέρει κάθε τομέας της οικονομίας.
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαίτηση από τους ιδιοκτήτες να αναλάβουν το ήμισυ της επιβάρυνσης που σχετίζεται με τις εκπομπές πετρελαίου ή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση σπιτιών, τιμωρώντας όσους δεν επενδύουν στη μόνωση της περιουσίας τους.
Ανώτερα πρόσωπα στην ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας παραπονέθηκαν ότι ο στόχος της σταδιακής κατάργησης των οχημάτων με κινητήρα υπέρ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινδυνεύει λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας έως το τέλος του 2022.
Τέλος, το κόμμα των Πρασίνων επιθυμεί τον διπλασιασμό του ρυθμού κατασκευής των ηλιακών και αιολικών σταθμών. Ζητά επίσης να χαλαρωθούν οι κανόνες κρατικού δανεισμού όταν πρόκειται για επενδύσεις σε κλιματικά μέτρα.
Πηγή: AP