«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντοπίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 και προτείνει λύσεις σήμερα, ενώ η κυβέρνηση παραδέχεται απλά το πρόβλημα και μιλάει πάλι για μελλοντική λύση, παρότι το πρόβλημα κλείνει σχεδόν ένα χρόνο. Το θέμα των αυθαιρέτων, και ιδίως της κατηγορίας 5, δεν είναι κάτι νέο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έγκαιρα, πριν την λήξη της προθεσμίας τακτοποίησής τους, τον Σεπτέμβριο του 2021, κατέθεσε και ερώτηση και τροπολογία, προσπαθώντας να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος που έχει να κάνει με τη διαχείριση των αυθαιρέτων στη χώρα μας. Τελικά, βλέπουμε ότι, με απόλυτη συνέπεια, εμείς προτείνουμε λύσεις και εσείς με απόλυτη συνέπεια δημιουργείτε προβλήματα. Προβλήματα “made by Mitsotakis”», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης, εχθές, στη Βουλή.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δημιούργησαν μεγαλύτερο πρόβλημα στα αυθαίρετα, λόγω της εμμονής τους να «κλείσουν» τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, χωρίς να ακούσουν ούτε το Τεχνικό Επιμελητήριο ούτε την αντιπολίτευση ούτε την αγορά, τους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες.
Ανάφερε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία, τον Οκτώβριο του 2020, ζήτησε και σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο να δημιουργηθεί ένα εργαλείο όχι μόνο για την επίλυση του προβλήματος αλλά και για την οριστική του λύση. Η κυβέρνηση όμως επέλεξε, με το νόμο 4759/2020 να δημιουργήσει «παράθυρο» τακτοποίησης στα «βαριά αυθαίρετα», όπως τα αποκάλεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ν.Ταγαράς, που έχουν όμως κατασχέσει οι τράπεζες.
Ο Σ.Φάμελλος έκανε ειδική αναφορά στην επιλογή της κυβέρνησης να τακτοποιήσει αυθαίρετα κατηγορίας 5 μόνο για τις τράπεζες λέγοντας: «Λύνετε μόνο το πρόβλημα στις κατασχεμένες περιουσίες των πολιτών που είναι στις τράπεζες, αλλά όχι στους πολίτες. Και μάλιστα έρχεστε στη συνέχεια, μετά από τρεις μήνες, και λύνετε το πρόβλημα και για τις προβλεπόμενες κατασχέσεις των τραπεζών μέχρι το 2025. »
«Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στις τράπεζες να τακτοποιούν την κατασχεμένη περιουσία των πολιτών, αλλά δε δίνει στους πολίτες αυτή τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν ούτε στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Οι ιδιοκτήτες στους στάσιμους οικισμούς δεν μπορούν να τακτοποιήσουν μια μικρή τουαλέτα, εκτός αν τους πάρει το σπίτι στο χωριό η τράπεζα. Το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει και στα δημόσια και δημοτικά ακίνητα που το μεγάλο πλήθος είναι χωρίς καν άδεια και αφού δεν μπορούν να τακτοποιηθούν μένουν εκτός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Η κυβέρνηση ξέρει τα προβλήματα που δημιούργησε, μα δεν τα λύνει».
Από την άλλη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιάσει και δρομολογήσει εργαλεία για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των αυθαίρετων, υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, εργαλεία που είτε ξηλώνει ή δεν ενεργοποιεί το ΥΠΕΝ.
Ειδικότερα η κυβέρνηση ΝΔ ξηλώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Ιδιαίτερα με την αναστολή εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κλείνετε το μάτι στην αγορά που θα οδηγήσει σε νέα αυθαίρετα. Όταν ένα συμβόλαιο γίνεται με βεβαίωση μηχανικού -που δώσατε παράταση στην ισχύ της μέχρι 30.09.21- και η βεβαίωση αυτή έχει ημερομηνία του Ιανουαρίου του 2021 και το συμβόλαιο γίνεται τον Αύγουστο, κανείς δε βεβαιώνει τον αγοραστή ότι δεν θα έχουν γίνει αυθαίρετες κατασκευές εν τω μεταξύ.
«Δημιουργείτε νέα γενιά αυθαιρέτων, ενώ ταυτόχρονα μένουν ανενεργά δύο (2) χρόνια τώρα εργαλεία όπως οι πλατφόρμες καταγραφής των αυθαιρέτων και ελέγχου δηλώσεων αυθαιρέτων, με τα παρατηρητήρια δόμησης χωρίς προσωπικό και τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων υποστελεχωμένες», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Ακόμα και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κάνει προτάσεις. Και προτείνουμε αυτές οι λύσεις να σχεδιαστούν σε συνεργασία με τον Τεχνικό Κόσμο, αναγνωρίζοντας στο Τεχνικό Επιμελητήριο τον ρόλο του ως τεχνικού συμβούλου για να παράγει τεχνικά εργαλεία. Διότι τώρα τελευταία βλέπουμε ότι η κυβέρνηση το έχει κάνει υπηρεσία του δημοσίου για απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών, και μάλιστα υψηλότατου προϋπολογισμού, δημιουργώντας και επιπλέον θέματα διαφάνειας. Εμείς θέλουμε δίπλα στη πολιτεία ένα άλλο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Παρακολουθείστε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ