Η ενεργειακή βιομηχανία αναμένεται να υποστεί σημαντικό επενδυτικό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όπως σημείωσε η IEA η οποία θα αγγίξει το 20%, ενώ παράλληλα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται να είναι σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με το πετρέλαιο.
Στην ετήσια έκθεσή της σχετικά με τις ενεργειακές επενδύσεις, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι εκτιμά ότι η μείωση θα είναι της τάξης του ενός πέμπτου σε σχέση με το 2019, κάτι που υπολογίζεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εταιρείες μειώνουν τις δαπάνες τους λόγω της μείωσης της ζήτησης ενέργειας.
Οι παραγωγοί σχιστόλιθου πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα συμφωνά με την IEA.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP:
«Όλοι οι τομείς ενέργειας – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι ανανεώσιμες πηγές - όλοι επηρεάζονται, αλλά ο μεγαλύτερος αντίκτυπος εντοπίζεται στο σχιστολιθικό πετρέλαιο. Οι συνολικές επενδύσεις στο πετρέλαιο αναμένεται να μειωθούν κατά ένα τρίτο για το τρέχον έτος, ενώ η βιομηχανία σχιστόλιθου πρόκειται να υποστεί πλήγμα περίπου 50%».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση οι δαπάνες για έργα ΑΠΕ αναμένεται να μειωθούν μόνο κατά 10% για το τρέχον έτος.
Ο Birol πρόσθεσε:
«Παρόλο που οι «καθαρές» δαπάνες πρόκειται να μειωθούν κατά το 2020, το μερίδιό τους στις συνολικές ενεργειακές επενδύσεις αναμένεται να αυξηθεί».
Ωστόσο, σημείωσε ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα επενδύσεων θα παραμείνουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που απαιτούνται για την επιστροφή σε μια πιο βιώσιμη πορεία. Μάλιστα, θα ήταν απαραίτητος ο διπλασιασμός των δαπανών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.
Όμως ακόμη και αν πολλοί θεωρούν τη μείωση των δαπανών για το πετρέλαιο ως μια θετική εξέλιξη ο Birol προειδοποίησε για αρνητικές συνέπειες. «Ελπίζουμε να δούμε μια καθαρή ενεργειακή μετάβαση, η οποία θα πρέπει να είναι μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην προκαλέσει κάποιου είδους κρίση».
«Η ενεργειακή μετάβαση δεν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα του Covid-19, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα των σωστών ενεργειακών πολιτικών».
Ο επικεφαλής της ΙΕΑ κάλεσε για ακόμη μια φορά τις κυβερνήσεις να προωθήσουν τα έργα καθαρής ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους για την ανάκαμψη από την πανδημία.