Ποιος τελικά θα είναι ο αρμόδιος φορέας για τα έργα αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, ρωτούν, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), έξι (6) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.
Αποτελεί απορίας άξιο ότι, παρά την τροπολογία για το θεσμικό ορισμό του ΥΠΕΝ ως τη ΜΟΝΗ δημόσια αρχή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης βάσει του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να εκτελεί έργα ως αρμόδιος φορέας.
Αυτό διαπιστώνουν οι βουλευτές, από την πρόσφατη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης που ενέκρινε τη χρηματοδότηση της Ενωτικής Τάφρου και τον ορισμό της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ ως επιβλέπον του έργου, παρά το ότι ρητά αναφέρεται, στο σχετικό εδάφιο του άρθρου 33 του Νόμου 4691/2020, ότι πλέον τα έργα καθαρισμού τάφρου της Λίμνης Κορώνειας, είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.
Φαίνεται ότι, τώρα, ο κ. Χατζηδάκης δεν ενοχλείται από τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, και οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και δηλώσεις ήταν μόνο “για τα μάτια του κόσμου”.
Παράλληλα, οι βουλευτές ρωτούν εύλογα τι ρόλο θα παίξει ο ειδικός συντονιστής που “θα δουλεύει νυχθημερόν για όσο διάστημα χρειαστεί”, προκειμένου να ολοκληρώσει την πλήρη αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας, εφόσον ενάμιση μήνα μετά την τροπολογία έχει γίνει ήδη αλαλούμ αρμοδιοτήτων;
Ρωτούν τέλος, τον αρμόδιο Υπουργό, ποια είναι τελικά η αρμόδια υπηρεσία που θα αναθέτει και θα εκτελεί τις πάσης φύσεως δημόσιες συμβάσεις, έργα, μελέτες και υπηρεσίες, εφόσον η ΠΚΜ συνεχίζει το έργο της, χωρίς πλέον να έχει καμία αρμοδιότητα βάσει του Ν. 4691/2020 και ποιος είναι τελικά ο λόγος συντονισμού περιβαλλοντικής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας εφόσον τίποτα δεν άλλαξε.