Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το 92,24% των αναφορών από καταναλωτές αφορούσε σε θέματα συμβάσεων και λογαριασμών. Αποσαφήνιση χρεώσεων και ανεξόφλητα ποσά στην κορυφή των παραπόνων.
Ο πόλεμος των τιμών και των προσφορών και το άνοιγμα του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ρεύματος, έχει ως αποτέλεσμα και την έκρηξη των παραπόνων κι ερωτημάτων από τους καταναλωτές προς τους προμηθευτές.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της έχει ζητήσει από κάθε εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να της αποστέλλουν ετησίως αναλυτικά τον αριθμό των τηλεφωνικών και γραπτών οχλήσεων πελατών τους και μη αλλά και τις κατηγορίες των αιτημάτων που εγείρουν.
Είναι εντυπωσιακός ο συνολικός αριθμός «παραπόνων-ερωτημάτων» που καταγράφηκαν στους προμηθευτές για το 2019. Όπως προκύπτει από την έκθεση των πεπραγμένων της Αρχής οι εταιρείες δέχτηκαν 3.601.741 αναφορές. Η συντριπτική πλειοψηφία τους, 3.322.077, ήτοι το 92,24% αφορούσαν σε θέματα της «συμβατικής περιόδου». Όπως προσδιορίζει η ΡΑΕ, η πλειονότητα των αναφορών είχε να κάνει με αμφισβητήσεις ή διευκρινίσεις επί των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Μόλις 175.884 ήταν τα ερωτήματα και οι απορίες των καταναλωτών για θέματα «προσυμβατικής περιόδου», ενώ τα υπόλοιπα 103.780 είχαν να κάνουν με θέματα δικτύου.
Σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ από το σύνολο των 3.601.741 αναφορών οι περισσότερες 2.023.783 έγιναν στη δεσπόζουσα επιχείρηση (56,19% του συνόλου των οχλήσεων). Κάτι που είναι λογικό με δεδομένο ότι εκπροσωπεί το 84,44% των παροχών. Οι υπόλοιπες 1.577.958 (43,81% του συνόλου των οχλήσεων) αναφορές μοιράστηκαν στους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος.
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι κι εκείνες που δέχτηκαν σχεδόν το σύνολο των ερωτημάτων για την «προσυμβατική περίοδο». Και είναι φυσιολογικό αφού οι καταναλωτές ζητούσαν από τους «εναλλακτικούς» πληροφορίες προκειμένου να επιλέξουν πάροχο και να καταλήξουν σε σύμβαση προμήθειας.
Όπως προαναφέρθηκε από το σύνολο των «παραπόνων-ερωτημάτων» προς όλες τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος τα περισσότερα είχαν να κάνουν με τη συμβατική περίοδο.
Σταχυολογώντας τις αναφορές αναδεικνύεται ότι η πλειοψηφία των πελατών ενόχλησε τον προμηθευτή της για την αποσαφήνιση εκκαθαριστικών κι έναντι λογαριασμών, τα ανεξόφλητα ποσά που αναγράφονται στα έντυπα πληρωμής, τους χρόνους ανταπόκρισης από την προσφορά μέχρι την ενεργοποίηση της παροχής, στις δηλώσεις των ενδείξεων των μετρητών, τα λάθη σε λογαριασμούς κλπ.
Χρήστος Κολώνας/euro2day.gr