ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Είναι οριστική η απόφαση του πρωθυπουργού για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι ακριβώς. Αυτή τη στιγμή όμως είναι το κυρίαρχο σενάριο, καθώς για πρώτη φορά το συζητά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Ιουλίου- αρχές Αυγούστου, οπότε και ο πρωθυπουργός θα λάβει στα χέρια του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Δημοσκοπήσεις που ναι μεν δεν θα θεωρούνται και οι πλέον αξιόπιστες (από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου δεν γίνονται άλλωστε δημοσκοπήσεις, γιατί η εποχή είναι για … «τα μπάνια του λαού»), αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα αρκούν για να καταλάβουν το κλίμα.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Υπάρχει απρόοπτο γεγονός που μπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες, ακόμα και αν οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για το κυβερνόν κόμμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τουλάχιστον δυο: Πρώτον, να υπάρξει ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση καθίσταται φανερό πως το Μαξίμου δεν μπορεί να διακινδυνεύσει προσφυγή στις κάλπες. Πολύ περισσότερο που αν απαιτηθούν επαναληπτικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα οριστεί στη χώρα υπηρεσιακός πρωθυπουργός ένας εκ των προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, που με τη σειρά του θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση-και, καταλαβαίνετε, πως τα θέματα με την Τουρκία δεν μπορούν να αφεθούν σε τέτοιες κυβερνήσεις. Δεύτερον, να έχουμε και φέτος τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα: Φανταστείτε να υπάρχει ένα Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ για το ενεργειακό…
ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Πότε θα ανακοινωθούν τυχόν κάλπες το φθινόπωρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πληροφορίες …διίστανται. Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός θα θελήσει να αιφνιδιάσει, προσφεύγοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διάλυση της Βουλής και ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, μεταξύ της Τετάρτης 17 Αυγούστου και της Δευτέρας 22 Αυγούστου. Άλλες πηγές, όμως, θεωρούν πως ο πρωθυπουργός θα τις ανακοινώσει αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν φωτιές μέσα στην προεκλογική περίοδο!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε χρειαστούν μια, είτε δυο εκλογικές αναμετρήσεις;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η προεκλογική περίοδος μπορεί να διαρκέσει μίνιμουμ τρεις εβδομάδες. Στις κάλπες με απλή αναλογική θα απαιτηθούν και οι διερευνητικές επαφές , καθώς δεν υπάρχει αυτοδυναμία, εκτιμάται πως θα απαιτηθούν από επτά έως εννιά ημέρες. Αν και πάλι δεν προκύψει κυβέρνηση, τότε θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του αδιεξόδου, με συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το πιθανότερο και εδώ είναι να μην προκύψει κυβένηση, οπότε θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με νέο εκλογικό νόμο, αυτόν που ψήφισαν στην παρούσα Βουλή Μητσοτάκης και Βελόπουλος. Εκτιμάται πως για σχηματισμό κυβέρνησης από δεύτερες εκλογές θα χρειαστούν μίνιμουμ 62 ημέρες.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Μπορεί και από τις δεύτερες εκλογές να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπορεί. Εν αντιθέσει με το νόμο Παυλόπουλου που ίσχυε πριν την απλή αναλογική και που έδινε μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ο εκλογικός νόμος Μητσοτάκη-Βελόπουλου που θα ισχύει μετά την απλή αναλογική δίνει το μπόνους κλιμακωτά, με το υψηλότερο σημείο του να ανέρχεται στις 40 έδρες. Για να κατανοήσουμε το θέμα, στην περίπτωση (που δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις) που η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη λάμβανε το ίδιο ποσοστό του 2019, πάλι με Βουλή έξι κομμάτων, στην καλύτερη περίπτωση θα ελάμβανε οριακή αυτοδυναμία 151-152 εδρών!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Ποιες ημερομηνίες πρέπει να κυκλώνουμε για τυχόν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την 18η Σεπτεμβρίου, με εναλλακτική την 25η Σεπτεμβρίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΤΗ: Σε διαφορετική περίπτωση πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει για την προσεχή άνοιξη, φωτογραφίζοντας ακόμα και τον Μάρτιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΒΔΟΜΗ: Ποιο είναι το επιχείρημα όσων επιμένουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελειώσει, οι τιμές στην ενέργεια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται, ενώ στη χώρα θα αρχίσουν να εισρέουν τα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΟΓΔΟΗ: Γιατί όμως η πλειοψηφία του Μαξίμου επιθυμεί εκλογές το φθινόπωρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επειδή φοβάται πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος οικονομικά, με αποτέλεσμα το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση να είναι μη ανατάξιμο!