Η ώρα της ανακοίνωσης του νέου υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα πλησιάζει, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει τις τελικές συνεννοήσεις, με επίκεντρο τη θέση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού επί των Εξωτερικών.
Οι επιλογές στα πρόσωπα, κυρίως ως προς τον "τσάρο της οικονομίας", θα δείξουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική που ακολουθήσει ο Ερντογάν την επομένη ημέρα των εκλογών, με την οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα μεγάλα της προβλήματα, με το ...καλημέρα.
Το K-Report των Κώστα Καλλίτση και του Παύλου Τσίμα, με το "Έχετε Γράμμα από την Τουρκία" (φροντίζουν γι΄ αυτό ο Ευάγγελος Αρεταίος και η Μαρία Ζαχαράκη), περιγράφει τις ζυμώσεις που βρίσκονται εν εξελίξει στη γειτονική χώρα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αφού θυμίσουμε πως το K-Report κυκλοφορεί σε συνδρομητική μορφή με πλούσια ύλη και σε καθημερινή βάση, αναδημοσιεύουμε:
Συζητήσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο
Η προσοχή όλων στην Τουρκία είναι στραμμένη στην σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Ώρα του Σιμσέκ; Σημάδι αλλαγής πορείας εκτιμάται ότι θα είναι η επιστροφή του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Σιμσέκ πρεσβεύει την οικονομική ορθοδοξία και εμπνέει εμπιστοσύνη στους ξένους επενδυτές. Ο ίδιος φέρεται να ζητά εγγυήσεις μη παρέμβασης του Τούρκου προέδρου. Οι θέσεις που του προσφέρονται είναι Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για την οικονομία, είτε επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος, είτε υπουργός Οικονομικών.
Αλμπαϊράκ, Ακάρ, Σοϊλού: Τούρκοι αναλυτές δεν αναμένουν πάντως άλλες μεγάλες αλλαγές. Στο μεταξύ, στην Άγκυρα οργιάζουν οι φήμες και για επιστροφή του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο υπουργικό συμβούλιο, όχι όμως στην οικονομία. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού φαίνεται ότι θα παραμείνουν στα υπουργεία τους.
Υπουργείο Εξωτερικών: Για το υπουργείο Εξωτερικών, επικρατέστερο όνομα είναι αυτό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά υπάρχουν πολλές φήμες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συζήτηση στο περιβάλλον του Ερντογάν για να αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών ο σύμβουλος του, Ιμπραΐμ Καλίν, είτε ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Η αντιπολίτευση σε αχαρτογράφητα νερά
Το κλίμα στην αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά βαρύ. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Mehmet Tezkan στον μεγάλο αντιπολιτευόμενο ιστότοπο HalkTV: «Το 48% είναι αποτυχία! Οι σχολιαστές λένε: Ας μη ρωτήσουμε ή να μην ερευνήσουμε γιατί έμειναν στο 48%. Ας μην διαλύσουμε τον πίνακα των έξι στο όνομα της δημοκρατίας. Εγώ λέω να γίνει το αντίθετο. Ας αποκρυπτογραφήσουμε».
Κιλιτσντάρογλου: Άνεμος αλλαγής πνέει αθόρυβα στο CHP, έγραψε ο Serkan Alan της αντιπολιτευόμενης Gazeteduvar και αναφέρει ότι στους κόλπους του κόμματος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται λόγος για παραίτηση του Κιλιτσντάρογλου. Ο τελευταίος, ωστόσο, φαίνεται να επιμένει, όπως γράφει ο Alan, να παραμείνει στην προεδρία του CHP μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2024.
Ακσενέρ: Στο ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ, ο άνεμος της αλλαγής φαίνεται να γίνεται περισσότερο αισθητός καθώς η δυσφορία απέναντι της από πολλά στελέχη του κόμματος αυξάνεται καθημερινά. Η Ακσενέρ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και στην Τουρκία κανείς δεν αποκλείει να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο ΙΥΙ το επόμενο διάστημα.
Δημοτικές εκλογές: Είναι, πλέον, το νέο ορόσημο της πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία καθώς ο Ερντογάν, στην πρώτη του ομιλία το βράδυ της Κυριακής, είπε ότι επόμενος στόχος είναι να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. «Μπαίνουμε από τώρα σε μια νέα μακρά προεκλογική περίοδο όπου η αντιπολίτευση θα δώσει την τελευταία μάχη οπισθοφυλακών», εκτιμούν συνομιλητές του KReport στην Τουρκία.