Δεν χωρά αμφιβολία πως η συνέντευξη- παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στην "Καθημερινή" της Κυριακής υπήρξε το πολιτικό γεγονός της ημέρας.
Όχι μόνο γιατί αντιτάχθηκε στην επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και στο διάλογο με την Άγκυρα όσο η γειτονική μας χώρα δεν παίρνει πίσω τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει, ούτε γιατί έβαλε στο κάδρο της διαφωνίας με το Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς και αυτός πρόσφατα τάχθηκε εναντίον του "κατευνασμού". Ούτε γιατί τάχθηκε κατά πλευρών της κυβερνητικής πολιτικής, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφυλόφιλων ή εκφράζοντας τη διαφωνία του με το φορολογικό νομοσχέδιο.
Το κύριο σημείο της συνέντευξής του, που συμπεριελάμβανε όλα τα παραπάνω, ήταν η επισήμανσή του για την ανάγκη μετατόπισης της ΝΔ προς τα δεξιά. Είπε χαρακτηριστικά: "Η κοινωνία κινείται δεξιότερα –όχι μόνο στην Ελλάδα– και στην Ευρώπη. Παντού! Δείτε τι έγινε προχθές και στην Ολλανδία. Οταν το εκλογικό σώμα φοβήθηκε πιθανή επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε μαζικά Ν.Δ. Κι όταν ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε οριστικά, πολλοί δεν πήγαν να ψηφίσουν καθόλου. Και η αποχή σήμερα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της Μεταπολίτευσης. Ενα μέρος βέβαια ψήφισε μικρότερα δεξιά κόμματα. Τα οποία όμως, αν και συγκέντρωσαν αθροιστικά περίπου 14% της συνολικής ψήφου, πολιτικά δεν «αθροίζουν» τίποτα το ιδιαίτερο. Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Οταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της".
Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως ενόψει και των ευρωεκλογών στελέχη της "δεξιάς πτέρυγας" της ΝΔ (ο Αντώνης Σαμαράς κρατάει για τον εαυτό του το ρόλο του επικεφαλής της συγκεκριμένης τάσης) αναμένεται να πιέσουν τον πρωθυπουργό για μια "δεξιά" μετατόπιση στην πολιτική σκηνή του τόπου. Μετατόπιση που θα πρέπει να αποτυπωθεί και στον ανασχηματισμό που ενόψει των ευρωεκλογών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές του νέου έτους. Ενόψει των ευρωεκλογών, άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη δεξιά βάση της ΝΔ, ώστε να μην κινδυνεύσει να λάβει δεύτερο μήνυμα, όπως αυτό του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών και των τριών μεγάλων δήμων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα- ο Πειραιάς είχε κριθεί από τον πρώτο γύρο). Και να τη λάβει υπόψη του τόσο με τον ανασχηματισμό, όσο και με το ευρωψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει- κάτι που ο ίδιος αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, σε προσωπικό επίπεδο έχει ένα ακόμα λόγο προκειμένου να κάνει δύσκολη τη ζωή ενός ακόμα Μητσοτάκη! Παρότι ο ρόλος των δυο τους είναι ...αλληλοσυμπληρωματικός (και ο ένας στηρίζεται στη διαφορετικότητα του άλλου), ο πρώην πρωθυπουργός κατανοεί πως δεν πρόκειται (για δεύτερη φορά) να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρότι η ΝΔ δύναται να τον εκλέξει ακόμα και μόνη της, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση. Τόσο επί του επικείμενου ανασχηματισμού και της κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, όσο και επί της επιλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντως, αναμένονται πολλά επεισόδια ακόμα...
ΥΓ: Μια μεγάλη αλήθεια του Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η Αθήνα με την Άγκυρα προσποιούνται ότι κάνουν διάλογο! Επί αυτού, όμως, η στήλη θα επανέλθει.