Μπορεί τα επεισόδια στου Ρέντη και η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το χουλιγκανισμό να μονοπωλεί την επικαιρότητα, η επίσκεψη Ερντογάν όμως εξακολουθεί να διχάζει το κυβερνών κόμμα.
Μετά την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής "άνοιξε πυρ" εναντίον του μεγάρου Μαξίμου για τις επιλογές του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιλέγοντας την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη "Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή" στην Αλεξανδρούπολη.
"Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων" διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραμανλής, ενώ τόνισε πως "η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας" -λόγια που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ δεν εξεστόμισαν. (Το εντυπωσιακό είναι ότι η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή "θάφτηκε" ακόμα και από το διαδίκτυο- για τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα ούτε λόγος- ακόμα και εκείνα που τη διάρκεια της πρωθυπουργίας τον "προσκυνούσαν")!
Και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, όμως, με συνέντευξή του στο "Βήμα" της Κυριακής και την Αλεξάνδρα Φωτάκη, διαφοροποιείται αισθητά από τη στρατηγική του Μαξίμου- και όχι μόνο ως προς τους πανηγυρικούς τόνους. Θα έλεγε κανείς πως ο Νίκος Δένδιας, ως υπουργός Άμυνας, σε έναν καταμερισμό ρόλων θα είχε το ρόλο του "σκληρού", ωστόσο και όταν υπήρξε υπουργός επί των Εξωτερικών τις ίδιες θέσεις εξέφραζε.
Η "λαϊκή δεξιά", κατ΄ άλλους η "ψυχή της παράταξης", -ήταν πρόσφατα και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με τεκμηριωμένες αναλύσεις- οριοθετεί τις κινήσεις μέσα στις οποίες μπορεί να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι φανερό πως τον προειδοποιούν να μην προχωρήσει σε επώδυνους συμβιβασμούς. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κινηθεί σε μια δύσκολη απόφαση, να οδηγήσει την Τουρκία στη Χάγη. Ακόμα και αν γνωρίζει πως είναι το σωστό, ακόμα και αν ξέρει πως επιλύοντας τις ελληνοτουρκικές διαφορές με προσφυγή στη Χάγη θα διεκδικήσει μαζί με τον Τούρκο ηγέτη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ακόμα και αν γνωρίζει πως ο διεθνής παράγοντας και τα μέσα ενημέρωσης θα πέσουν απάνω σε όσους διαφωνήσουν, πολύ δύσκολα θα το τολμήσει. Και αυτό καθώς είναι πολύ πιθανό να έχει την τύχη του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ανατράπηκε από τον Αντώνη Σαμαρά γιατί- σύμφωνα με τον ίδιο- επιχειρούσε συμβιβασμό με τα Σκόπια για σύνθετη ονομασία! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, προκειμένου να έρθει στην εξουσία συνασπίστηκε -ενώ δεν το πίστευε- με όσους έριξαν τον πατέρα του, ακόμα και με ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες, ώστε να λάβει ο Αλέξης Τσίπρας όλο το κόστος από τον συμβιβασμό με τα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών, που, σημειωτέο, υπήρξε πολύ καλύτερη από τις αντίστοιχες που επιχείρησαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου: ποτέ μια χώρα χωρίς να ηττηθεί σε πόλεμο δεν έχει αλλάξει όνομα, σύνταγμα και σύμβολα.
Και είναι, όντως, ερώτημα: Εδώ δεν τολμά η κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, συμβιβασμούς με την Τουρκία για τη Χάγη θα κάνει; Ο καιρός πάντως θα δείξει!
Η ομιλία Καραμανλή-Τι είπε ο πρώην πρωθυπουργός
Η ομιλία στην Αλεξανδρούπολη του Κώστα Καραμανλή κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη έχει ως εξής:
Αγαπητοί φίλοι,
Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας –με αφορμή το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη– 14 χρόνια μετά την τελευταία δημόσια παρουσία μου στην πόλη σας. Έχει κάνει πράγματι πολλή δουλειά ο Κοττάκης. Με επιμονή και πείσμα έχει συγκεντρώσει μεγάλο όγκο από στοιχεία και μαρτυρίες. Η έρευνα που έχει γίνει φανερώνει το πάθος του για την αναζήτηση της αλήθειας. Ο Κοττάκης δεν χαρίζεται. Γράφει κοφτά, χωρίς περιττά λόγια, με γνώμονα το επαγγελματικό του ήθος και κυρίως τον πατριωτισμό του. Άσχετα αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι, τον χαρακτηρίζει το θάρρος της γνώμης του και η δυνατή γραφή του.
Κυρίες και Κύριοι,
Έχω ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Πέρα όμως από τα αισθήματα αγάπης, θεωρώ τη Θράκη καίριο προμαχώνα του Ελληνισμού και τμήμα της πατρίδας μας με ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα. Τα αισθήματα και οι αντιλήψεις αυτές έπαιξαν και βαρύνοντα ρόλο στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που μου έγινε από την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας να με περιλάβει στην ευρύτερη οικογένειά της. Για μένα είναι ξεχωριστό προνόμιο να συμμετέχω στην προσπάθεια για την οικονομική ευρωστία της Θράκης, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής, την ανάσχεση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων.
Πρόσφατα, η Θράκη χτυπήθηκε από σοβαρή οικολογική καταστροφή. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν, σπίτια καταστράφηκαν, μεγάλες οι ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Επείγει να φροντίσουμε με εντατικούς ρυθμούς για την ανασυγκρότηση της περιοχής, για τη στήριξη των πληγέντων, για ενίσχυση των υποδομών και της παραγωγικής βάσης. Η ακμή της Θράκης είναι ύψιστη εθνική προτεραιότητα. Βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα μας και όχι μόνο. Βρίσκεται μεταξύ δύο ηπείρων και δύο θαλασσών. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο η γεωπολιτική, αλλά και η στρατηγική της αξία. Είναι πολλοί αυτοί που πλέον αντιλαμβάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας, τον ευρύτερο ρόλο που μπορεί να παίξει η Θράκη. Ως γέφυρα ειρήνης, ανάπτυξης, ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και παροχής ασφάλειας. Η πόλη σας, η Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται σε ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, το οποίο, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του λιμένα της, έχει προσλάβει ιδιαίτερη αξία. Μεταξύ Καυκάσου, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα διά της Αλεξανδρουπόλεως αναδεικνύεται σε στρατηγικό παίκτη και μπορεί να διεκδικήσει ανάλογα εθνικά ανταλλάγματα.
Τον τελευταίο καιρό, γνωστοί κύκλοι επιχειρούν, με την ευκαιρία της επανέναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να επαναφέρουν ζήτημα αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχουν τρεις εθνοτικές ομάδες και το μέλος της κάθε μιας απ’ αυτές μπορεί να επικαλείται την εθνοτική του καταγωγή, τουρκική, πομακική ή ρομά, στο πλαίσιο του ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Αλλά δεν μπορεί κανείς σκόπιμα και εκ του πονηρού να συγχέει Συνθήκες που αφορούν τα σύνολα, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης, με Συνθήκες και πρόνοιες που αφορούν τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα.
Απεναντίας, εδώ έχει συμβεί κάτι αξιοθαύμαστο. Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής έχετε αποτελέσει πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Και κανένα τρίτο κράτος δεν πρέπει να διανοείται ότι, στο πλαίσιο των καλώς νοούμενων διακρατικών σχέσεων, μπορεί να έχει λόγο στις εσωτερικές μας υποθέσεις και να προβάλλει απαιτήσεις. Και, βεβαίως, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνδέσει την εθνοτική καταγωγή με ζητήματα αλυτρωτισμού.
Κυρίες και Κύριοι,
Ασφαλώς και πρέπει να επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με την Τουρκία. Είναι μια χώρα που η γεωγραφία ορίζει πως πρέπει να ζούμε μαζί της ως γείτονες. Είναι θετικό όταν το κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις, από έντονα συγκρουσιακό, κινείται στην κατεύθυνση της ύφεσης. Και, ασφαλώς, πρέπει να εξαντλήσουμε την όποια ευκαιρία παρουσιαστεί για επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, την ειλικρίνεια και την ετοιμότητά της για ειρηνική επίλυση της διαφοράς αυτής, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, για οτιδήποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημένα από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών και δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση.
Θα πρέπει, συνεπώς, όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία, να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Ακούω ότι έχει και η Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κανένας δεν αρνήθηκε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Τα δικαιώματα εκείνα, όμως, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Διεθνείς Συνθήκες και όχι αυτά που διεκδικεί η ίδια με τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών και τις φιλοδοξίες της περί Γαλάζιας Πατρίδας ή συνόρων της καρδιάς της.
Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτε, βέβαια, του αυτονόητου δικαιώματος άμυνας και αποτροπής για κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους.
Κυρίες και Κύριοι,
Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Εμείς οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας, αλλά πάντοτε είμαστε σε επιφυλακή για να διακρίνουμε τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι χρέος όλων μας να ορθώσουμε ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουμε τυχόν απαιτήσεις που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου.
Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας.