Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. σε συνεργασία με το INZEB, το ίδρυμα Heinrich Böll στη Θεσσαλονίκη και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καταναλωτών – BEUC, στην οποία η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ είναι μέλος, έχουν διεξάγει πρόσφατη μελέτη σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., με τη στήριξη και τη συμβολή περισσότερων από 45 εμπειρογνωμόνων στον κλάδο της ενέργειας στην Ε.Ε., μέρος της οποίας αποτελεί μία σύντομη έκδοση στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να καταγράψουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο, τη δομή και τη μορφή των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ( η σύντομη έκδοση: https://www.ekpizo.gr/sites/default/files/cleanenergybills_.pdf).
Οι οργανώσεις των καταναλωτών θέλουν «φιλικούς», προς τον καταναλωτή, λογαριασμούς ενέργειας διότι, όπως σημειώνουν αποτελούν βασικό εργαλείο για τους καταναλωτές και συνιστούν προϋπόθεση της ενεργειακής μετάβασης στο άμεσο μέλλον.
Κύριο μέλημα της μελέτης και ανάλυσης είναι η στήριξη και συμβολή στην ενδυνάμωση των καταναλωτών, ώστε οι ίδιοι να παίξουν ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση σε πηγές καθαρής ενέργειας. Επίσης, παρέχει πρακτική καθοδήγηση και οδηγίες, όπως και βέλτιστες πρακτικές, για τον επανασχεδιασμό των λογαριασμών σε πιο νέους και καινοτόμους, πάντα προς όφελος των καταναλωτών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. έχει αναδείξει το πρόβλημα των πολύπλοκων, αδιαφανών, μη κατανοητών, όπως και άσχετων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, με δράσεις και παρεμβάσεις στα αρμόδια Υπουργεία και στις Αρχές.
Η οργάνωση των καταναλωτών σημειώνει, με κάθε ευκαιρία ότι, η ενέργεια είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, εντάσσεται στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και η Πολιτεία οφείλει, πρωτίστως, να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες που κινδυνεύουν από την ενεργειακή πενία και παράλληλα να διασφαλίζει, προκειμένου να διάγουν οι πολίτες αξιοπρεπή διαβίωση ότι, όλοι έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ενέργειας, σε απλούς, κατανοητούς, φιλικούς, περιεκτικούς και διαφανείς λογαριασμούς και τέλος, σε προσιτές τιμές.
Οι φιλικοί, προς τον καταναλωτή, λογαριασμοί ενέργειας αποτελούν βασικό εργαλείο για τους καταναλωτές και συνιστούν προϋπόθεση της ενεργειακής μετάβασης στο άμεσο μέλλον.
Σημειώνεται πως, χάρη στα μέτρα της Ε.Ε. για μια κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, οι καταναλωτές θα πρέπει πλέον μεταξύ άλλων να λαμβάνουν πληροφορίες από τους προμηθευτές ενέργειας που θα τους επιτρέπουν να συγκρίνουν καλύτερα την αγορά ενέργειας, τη δυνατότητα αλλαγής σε άλλον προμηθευτή σε σύντομο χρονικό διάστημα στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού και να επωφελούνται από τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ειδικότερα, οι στρεβλώσεις ως προς το περιεχόμενο των λογαριασμών ρεύματος εστιάζονται:
1. Στις χρεώσεις υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ενέργειας (π.χ. χρεώσεις δήμων, δημόσια τηλεόραση, φόροι ….),
2. Στη πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία υπολογισμού της χρέωσης προμήθειας και των επιμέρους χρεώσεων,
3. Στην αδιαφανή και παραπλανητική γλώσσα…,
οι οποίοι εν ολίγοις καθιστούν τους λογαριασμούς ενέργειας δυσνόητους για τους καταναλωτές και αποτελούν εμπόδιο για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους, της κατανάλωσης της ενέργειας και εν γένει της ενεργειακής μετάβασης.