Με τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού να παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες το ενδιαφέρον στρέφεται στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες.
Αυστρία, Βέλγιο ζητούν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας πως οι τιμές δεν θα πρέπει να διαφέρουν από αυτές των ΗΠΑ και της Ασίας. Οι χώρες αυτές συγκλίνουν στην ανάγκη ενός ευρωπαικού πλαισίου, με τον πρωθυπουργό του Βελγίου να μιλά μάλιστα για την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας. Όλα αυτά βέβαια ακούγονται παράταιρα σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη. Το γεγονός πως η ενεργειακή κρίση και οι οδυνηρές συνέπειες της έχουν χτυπήσει την πόρτα των οικονομιών του βορρά έφερε στο προσκήνιο τη λύση του πλαφόν στην αγορά.
Αυτή την ώρα δύο προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Το ένα σχέδιο έχει να κάνει με ένα όριο που θα μπαίνει στις εισαγωγές αερίου όταν θα ξεπερνούν το «πλαφόν» στις τιμές το οποίο θα αποφασιστεί. Αυτή η λύση φαίνεται η πιο οικονομική και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Σε αντίθεση με τη λύση που έχουν υιοθετήσει η Ισπανία και η Πορτογαλία όπου θα πρέπει να αποζημιώνονται οι εισαγωγείς για την διαφορά που προκύπτει από την τιμή που αγόρασαν το αέριο και του πλαφόν που θα οριστεί.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός πως οι χώρες πλησιάζουν τους στόχους που έχουν θέσει για την αποθήκευση αερίου σε συνδυασμό με την πίεση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης φέρνουν πιο κοντά μια ευρωπαϊκή κοινή λύση. Η χώρα μας περιμένει βέβαια τις τελικές αποφάσεις που θα κρίνουν και το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.