Η μόνιμη λύση, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, ανακοινώνοντας τα προγράμματα, δεν είναι οι επιδοτήσεις, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η αυτοπαραγωγή.
-Εξοικονομώ για επιχειρήσεις, ύψους 360 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τουρισμό, υπηρεσίες και ορισμένους κλάδους του δευτερογενούς τομέα. Ο Οδηγός θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.
-Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού με πιο αποδοτικά. Επίσης ο Οδηγός θα προδημοσιευτεί τον Οκτώβριο.
-Με νομοθετική πρωτοβουλία θα δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων από επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιούν τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού εγκαθιστώντας πχ ένα φωτοβολταϊκό σε άλλο νομό, στη μέση ή την υψηλή τάση για συμψηφισμό της κατανάλωσης των επιχειρήσεων.
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση μεριμνώντας παράλληλα με συγκεκριμένα μέτρα για την διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μηχανισμός περιορισμού της κατανάλωσης για μεγάλες επιχειρήσεις (μέση και υψηλή τάση) κατά τις ώρες αιχμής (6-9 ή 6-10 μ.μ.) στο πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων που αναμένονται για υποχρεωτική μείωση της τάξης του 5 % στη συγκεκριμένη χρονική ζώνη.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου από την πλευρά του, ζήτησε τη μείωση φόρων και την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αναμένεται και διευρυμένο επίδομα θέρμανσης.