Αύξηση της κρατικής επιδότησης ρεύματος, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής μετάβασης, για τα ελαιοτριβεία εισηγείται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης υπερθεματίζοντας στο σχετικό αίτημα που έχει υποβληθεί από τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά στην οποία περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στην πρωτογενή παραγωγή και στους συνδεόμενους με αυτή κλάδους, εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελαιοκομικός κλάδος και μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Σας καλούμε να μεριμνήσετε και για ακόμη μια φορά και να βρεθείτε στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού και μεταποιητή όπως συστηματικά και με συνέπεια έχετε κάνει πολλάκις. Πιο συγκεκριμένα, υπερθεματίζουμε της πρότασης για εξίσωση της επιδότησης ρεύματος των ελαιοτριβείων με την περίπτωση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας άρτου για το σύνολο της ελαιοκομικής περιόδου, δηλαδή από τον φετινό Οκτώβριο μέχρι και τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2023. Η Κρατική Επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον σε 0,604€/ KWh για τις επιχειρήσεις που έχουν στην δραστηριότητα τους είτε ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα τον ΚΑΔ του ελαιοτριβείου, (10412302/ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΛΑΙΟΥΧΩΝ ΣΠΟΡΩΝ) ώστε η φετινή ελαιοκομική περίοδος να αποτελέσει μοχλό στήριξης τόσο του ελαιοκομικού κλάδου όσο και των εσόδων του κράτους.
Επιπροσθέτως, ο κ. Φαρμάκης θίγει και το ενδεχόμενο περιορισμών της κατανάλωσης σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, σημειώνοντας σχετικά: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον ελαιοκομικό κλάδο και το παραγόμενο προϊόν, αντιθέτως θα πρέπει να βρεθούμε αρωγοί στο πλάι του. Για αυτό το λόγο σε ένα ενδεχόμενο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για περιορισμό στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας από την ΡΑΕ θα πρέπει τα ελαιοτριβεία λόγω της εποχικότητας που παρουσιάζει ο κλάδος και της φύσης του προϊόντος να τεθούν σε προτεραιότητα και να ενταχθούν στους κατά «Προτεραιότητα Τροφοδοτούμενους Καταναλωτές».
Παράλληλα, αφού ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη Δυτική Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 22% και κατά 23% η αποκλειστική απασχόληση παραγωγών σε σχέση με το 2009, καταλήγει: «Η χώρα μας αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική δύναμη στον κόσμο με πάνω από το 70% της συνολικής ελληνικής παραγωγής να είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα στηρίζοντας την ελληνική οικονομία αλλά και βασικό διατροφικό είδος εγχώριας κατανάλωσης καθιστώντας το έτσι σημαντική πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες παραγωγούς. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δείτε με θετικό πρόσημο τις προτάσεις μας και περιμένουμε τις ενέργειές σας ώστε να στηριχθεί ο πολύπαθος κλάδος της ελαιοκομίας».