Ο πρώτος απολογισμός από το «καλάθι του νοικοκυριού», στα σούπερ μάρκετ, θα κρίνει εάν θα προχωρήσει η ίδια ιδέα και για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη γίνονται οι συζητήσεις για μια τέτοια εξέλιξη και τα επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων ετοιμάζονται πυρετωδώς.
Η συλλογιστική, όπως δηλώνουν αρμόδια στελέχη στο iEnergeia, θα είναι ακριβώς η ίδια που εφαρμόστηκε για τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ με το καλάθι του νοικοκυριού.
Πάντως, προς το παρόν, ο «πονοκέφαλος» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για την πορεία του πληθωρισμού, δεν προέρχεται από τις τιμές της ενέργειας αλλά από τις τιμές των τροφίμων.
Υπενθυμίζεται ότι, κάτω από το «φράγµα» του 10% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, και η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος - εξαιτίας και των επιδοτήσεων - και στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα παρατηρείται εκρηκτική άνοδος στην πορεία των τιμών στα τρόφιμα, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δυσκολεύει ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι τιμές των τροφίμων, ακόμη και αν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, δεν αναμένεται να μειωθούν στο άμεσο μέλλον. Ετσι, στη λίστα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών δεν εμφανίζεται ως «πρωταθλητής», αυτή τη φορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τα γαλακτοκομικά, τα οποία έχουν ανατιμηθεί κατά 24,2%.
Πάντως, θα πρέπει μα σημειωθεί ότι η περιρρέουσα κατάσταση στην ενέργεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, ειδικά όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο και σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι μικρότερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Το ηλεκτρικό αυξήθηκε σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν κατά 7,4%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 68,4%, αύξηση που δεν λογίζεται για μικρή, αλλά σίγουρα είναι μικρότερη από τις αυξήσεις άνω του 300% που καταγράφονταν τους προηγούμενους μήνες. Αξίζει από την άλλη να σημειωθεί ότι μεταξύ των προϊόντων με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι τα στερεά καύσιμα (καυσόξυλα, πέλετ κ.λπ.) σε σύγκριση με τα υγρά καύσιμα, 23,3% έναντι 17,8%, κάτι που οφείλεται στην υψηλή ζήτηση στα πρώτα.