Μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβάλλει τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI), σύμφωνα με τα οποία η τιμή λιανικής τον Οκτώβριο στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη χαμηλότερη ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες στα κυμαινόμενα τιμολόγια ωστόσο οι αποκοπές ρεύματος λόγω οφειλών καλά κρατούν…
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι καταναλωτές παρά τις κρατικές επιδοτήσεις που χαμηλώνουν σημαντικά την τιμή της κιλοβατώρας αποτυπώνεται στις εντολές των αποκοπών που φτάνουν στον ΔΕΔΔΗΕ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία από την αρχή του χρόνου έως το τέλος Οκτωβρίου οι εντολές προς τον Διαχειριστή για αποκοπές ρεύματος έφτασαν τις 360.000 όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους ήταν 168.000.
Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει εξελιχθεί σε μείζων πρόβλημα για τις εταιρείες προμήθειας με δεδομένο ότι με την υιοθέτηση του νέου μηχανισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή κάθε μήνα, χωρίς πέναλτι και ακόμη αν έχουν οφειλές στον προηγούμενο πάροχο.
Οι εταιρείες έχουν προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την επαναφορά δυνατότητας διακοπής της ηλεκτροδότησης από τον προηγούμενο πάροχο στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν έχει εξοφλήσει δύο διαδοχικούς λογαριασμούς. Παράλληλα προωθούν τον ενεργειακό Τειρεσία, έστω και αν δεν συμμετέχουν όλες οι εταιρείες, προκειμένου να υπάρχει ένα προφίλ των καταναλωτών. Ειδικότερα, οι πάροχοι ενέργειας έχουν ρίξει στο τραπέζι τη δημιουργία ενός «ενεργειακού Τειρεσία», δηλαδή μια βάση δεδομένων από την οποία θα ενημερώνονται αν ο υποψήφιος πελάτης του έχει οφειλές σε προηγούμενο πάροχο και τον οποίο δεν θα δέχονται αν παράδειγμα δεν έχει πληρώσει ή δεν έχει ρυθμίσει τους δύο τελευταίους λογαριασμούς.
Επιπλέον, ζητούν ρύθμιση ώστε να διατηρούν το δικαίωμα να κόβουν το ρεύμα στον οφειλέτη πελάτη τους ακόμα και όταν αυτός αλλάζει εταιρεία.
Παρόλα αυτά και όσο καθυστερούν να ληφθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ οι ανησυχίες εντείνονται ειδικά εν όψει της χειμερινής περιόδου και των υψηλών καταναλώσεων. Η αγορά ανησυχεί ότι τα ληξιπρόθεσμα θα αυξηθούν εκτοξεύοντας τα λειτουργικά και διαχειριστικά κόστη των εταιρειών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διαβεβαιώσει ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις μεταξύ του ΥΠΕΝ και των εκπροσώπων των εταιρειών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων έχουν τεθεί οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας και συγκεκριμένα σε δύο κρίσιμα άρθρα που αφορούν την αλλαγή προμηθευτή με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον παλαιό πάροχο και στην Καθολική Υπηρεσία.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση των συστηματικών κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο, ΡΑΕ και προμηθευτές φαίνεται να συμφωνούν στο να τεθεί ως προϋπόθεση για τη μετακίνηση ο διακανονισμός των οφειλών στον προηγούμενο προμηθευτή. Η πρόταση αυτή, που προέρχεται από τον Ρυθμιστή, πλαισιώνεται από την τήρηση στον ΔΕΔΔΗΕ βάσης δεδομένων (Debt Flagging), όπου θα καταγράφονται αποκλειστικά καταναλωτές που συστηματικά δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς ρεύματος, ώστε να είναι ενημερωμένοι όλοι οι προμηθευτές.