Μετρώντας πάνω από μια δεκαετία από την έναρξη της αποχώρησης τραπεζικών ομίλων από χώρες των Βαλκανίων η αγορά των γειτονικών χωρών έρχεται ξανά στο προσκήνιο και αυτή τη φορά το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τη ΔΕΗ. Η ελληνική εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταλήξει σε κάποια συμφωνία.
Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την αγορά των Βαλκανίων πήρε σάρκα και οστά το 2018, όταν η εταιρία εξαγόρασε την εταιρία EDS στη Βόρεια Μακεδονία έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ. Έκτοτε η εταιρία εξέτασε ακόμα και την αγορά της Αλβανίας και συγκεκριμένα περιπτώσεις υδροηλεκτρικών εργοστασίων, ενώ την ίδια χρονιά πληροφορίες ανέφεραν πως η ΔΕΗ στρέφει το ενδιαφέρον της προς την Τουρκία.
Η αντίληψη της εταιρίας είναι πως η χώρα θα πρέπει να γίνει από εισαγωγέας χώρα που θα παράγει ενέργεια. Σε αυτό το στόχο πρωταγωνιστικό ρόλο θα διαδραματίσει η ΔΕΗ, η οποία θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μία από τις εταιρείες που έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο της ΔΕΗ είναι η Ιταλική ENI στην Ρουμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ στη Ρουμανία και πιο συγκεκριμένα της ENI έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον 3 ξένων εταιρειών.
Η Ρουμανία δεν είναι η μόνη αγορά που ενδιαφέρει τη ΔΕΗ καθώς έχει καταθέσει προσφορά για την υλοποίηση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren στη Βόρεια Μακεδονία. Από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ως προς την θετική έκβαση της υπόθεσης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νάσερ Νουρεντίνι δήλωσε πως τον Νοέμβριο θα αξιολογηθεί η προσφορά. «θα καθορίσουμε εάν όλα είναι εντάξει και θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας για το Cebren» είχε δηλώσει τότε.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος της ΔΕΗ πως ο κ. Γ. Στάσσης τόνιζε πως η εταιρεία εξετάζει επιλεκτικές εξαγορές σε γειτονικές χώρες αλλά και στην Ελλάδα σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022.