Το ενεργειακό κόστος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους δήμους, οι οποίοι ζητούν τον τελευταίο χρόνο μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την πολιτεία και στοχευμένα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Πριν από περίπου ένα μήνα η ΚΕΔΕ στο κείμενο συμπερασμάτων του ετήσιου συνεδρίου της επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη άμεσης προώθησης «των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη χρηματοδότηση των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, μαζί με καινοτόμα μοντέλα αποθήκευσης της ενέργειας». Αλλά και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ που επιβαρύνει τη λειτουργία τους, με βάση τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης.
Όπως τονίζει στο iEnergeia.gr δήμαρχος σε μεγάλο δήμο της Αττικής παρά τη μείωση κατά 40% της κατανάλωσης ρεύματος στα κτίρια του δήμου οι λογαριασμοί ρεύματος έρχονται αυξημένοι κατά 93%, με αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές από άλλες δαπάνες για να καλυφθεί το ενεργειακό κόστος. Στόχος όπως επισημαίνει είναι να δοθεί η δυνατότητα από την πολιτεία να μηδενιστεί στο δήμο το ενεργειακό κόστος τουλάχιστον στον οδοφωτισμό.
Αρκετοί δήμοι εκπονούν μελέτες για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στα ενεργοβόρα κτίρια τους, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να ιδρύσουν ενεργειακές κοινότητες για να στηρίξουν πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούν οικόπεδα του δήμου αλλά και τις ταράτσες των δημοτικών κτιρίων για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης κινείται και η αξιοποίηση του προγράμματος Ηλέκτρα.
«Το κράτος για να λέει ότι προσπαθεί θα πρέπει να στρέψει ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή της εξοικονόμησης ενέργειας και αυτές οι δράσεις έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν» σημειώνει χαρακτηριστικά δήμαρχος σε μεγάλο δήμο της Αττικής.