Εντείνονται οι πιέσεις της αγοράς σε σχέση με την αναγκαιότητα υιοθέτησης μιας ρύθμισης που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα διμερή συμβόλαια με τις βιομηχανικές οργανώσεις να ζητούν με αυτήν να μην εξαιρούνται από το νέο μηχανισμό μόνο τα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση αλλά και τα χρηματοοικονομικά διμερή συμβόλαια, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι βιομηχανικές μονάδες δεν θα εξαρτώνται από την σύμφωνη γνώμη ενός προμηθευτή.
«Δημιουργούνται εμπόδια για τη βιομηχανία και υπάρχει υποχρέωση στο να υπογράψουμε διμερή συμβόλαια με έναν προμηθευτή και από την άλλη δεν μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε όσο μπορούμε δηλαδή όταν πάρω από ένα φωτοβολταϊκό ένα 20% της κατανάλωσης με φυσική παράδοση θα μπορούσα αν υπήρχε πλαφόν στα χρηματοοικονομικά διμερή συμβόλαια να πάρω και 100%» τόνιζαν πηγές της αγοράς.
Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι θα έρθει μια σχετική ρύθμιση. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ παράλληλα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία πλατφόρμας η οποία θα ενισχύσει την δραστηριότητα της σύναψης συμβολαίων αγοροπωλησίας ενέργειας, παραγόμενη από ΑΠΕ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η πλατφόρμα αυτή να λειτουργεί με βάση τυποποιημένα συμβόλαια. Να σημειωθεί πως πρόσφατα η ΡΑΕ αύξησε το όριο για τα διμερή συμβόλαια που μπορεί να συνάψει η ΔΕΗ από 20% στο 30% επί των πωλήσεων.