Οφελος για τους καταναλωτές της τάξης των 150 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω της μείωσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ αναμένεται να έχει η ηλεκτρική διασύνδεση των δυτικών και νότιων Κυκλάδων συνολικού προϋπολογισμού 524 εκατ. ευρώ, έργο που σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.
Ο ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού διασύνδεσης του συνόλου των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψε χθες δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ύψους 108 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του.
Η μακροχρόνια δανειακή σύμβαση ΑΔΜΗΕ-ΕΤΕπ, που αποτελεί την πρώτη χρηματοδότηση που πραγματοποιεί η Τράπεζα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση της υποβρύχιας διασύνδεσης των Νοτιοδυτικών Κυκλάδων με καλώδια μήκους 350 χλμ.
Οι εργασίες του έργου, περιλαμβανομένης της κατασκευής τεσσάρων υποσταθμών τεχνολογίας GIS στα νησιά, θα εκτελεστούν έως το 2025, ενώ οι προκαταρκτικές δραστηριότητες, όπως ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση και εν μέρει η αγορά εκτάσεων, διενεργήθηκαν από το 2018 έως το 2021. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκίνησε η κατασκευή της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου- ήδη η πόντιση του καλωδίου έχει γίνει και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023 ενώ στο τέλος του περασμένου έτους ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις διασυνδέσεις Φολεγάνδρου, Μήλου και Σερίφου.
Η ΕΤΕπ συγχρηματοδοτεί το έργο και με δικούς της πόρους ύψους 157 εκατ. ευρώ
Η ΕΤΕπ πέραν του δανείου που υπεγράφη χθες και προέρχεται από κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συγχρηματοδοτεί το έργο και με δικούς της πόρους ύψους 157 εκατ. ευρώ με σύμβαση που υπέγραψε με τον ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σημειώνεται ότι η πρώτη αυτή πράξη χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής εντολής που ανέθεσε η Ελλάδα στην Τράπεζα για τη διαχείριση πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστό και ως «Ελλάδα 2.0». Η εντολή αποσκοπεί στην περαιτέρω κινητοποίηση επενδύσεων της ΕΤΕπ και στη στήριξη περισσότερων επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία μετά τη μακροχρόνια χρηματοπιστωτική κρίση και την πανδημία Covid-19.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κατά την υπογραφή της σύμβασης πρόκειται για μια επένδυση που αναβαθμίζει σημαντικά τις ενεργειακές υποδομές της Ελλάδας, υποστηρίζει τη βελτίωση του ενεργειακού μείγματος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών, ενώ παράλληλα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών στις Κυκλάδες.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ζωτικής σημασίας έργο, με πολλαπλά οφέλη όπως η πρόσβασή σε αξιόπιστη, φθηνή και καθαρή ενέργεια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης χαρακτήρισε το έργο της διασύνδεσης των Κυκλάδων ως εξαιρετικά σημαντικό αφού θα μεγιστοποιήσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερη πράσινη ενέργεια, ενώ τόνισε ότι με αυτό και τα υπόλοιπα έργα του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, δημιουργείται μια νέα γενιά ηλεκτρικών δικτύων σε όλη τη χώρα που συμβάλλουν στην ενεργειακή μετάβαση.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι κομβικής σημασίας για να διατηρηθεί η δυναμική της πράσινης ανάπτυξης και να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
«Η σημερινή συμφωνία είναι μια εμβληματική επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο που συμβάλλει τόσο στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όσο και στην εξασφάλιση σταθερής και απρόσκοπτης παροχής ενέργειας στα νησιά μας, μια κρίσιμη προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των νησιωτών, της φιλοξενίας των επισκεπτών που στηρίζει εν γένει την οικονομική ανάπτυξη. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όμως και για τη σημερινή υπογραφή μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΑΔΜΗΕ καθώς αποτελεί την πρώτη δανειακή σύμβαση που συνάπτει η ΕΤΕπ ως εταίρος του δανειακού προγράμματος του Ελλάδα 2.0 αλλά και η πρώτη που συνάπτει αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Νίκος Μαντζούφας, διοικητής του ΜΑΑ.