Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα ενόψει και την λήξης των έκτακτων μέτρων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και του νέου καθεστώτος από τις αρχές του έτους. Παράλληλα οι ευρωπαϊκές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δείχνουν τάσεις εξομάλυνσης έστω και σε επίπεδα τιμών κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.
Αίτημα για τη χορήγηση άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υπέβαλλε η Revoil. Η αίτηση της εταιρείας, που έχει αναρτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων για αιτολογήμενες αντιρρήσεις εντός 15μέρου, αφορά στην άδεια προμήθειας συνολικής ισχύος 100MW. Η άδεια ισχύει για 20 έτη με δυνατότητα παράτασης, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό αδειών.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Volton προχώρησε στην απόκτηση της άδειας προμήθειας φυσικού αερίου της ΚΕΝ Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων. Η Volton από το 2019 έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ ΑΕ, με έδρα την Κρήτη, η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρισμού. Η ΚΕΝ Α.Ε. ξεκίνησε δυναμικά τις δραστηριότητές της στον ενεργειακό κλάδο το 2017 ως εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της το 2019 και στην αγορά Φυσικού Αερίου. Σήμερα τα μερίδια που κατέχει στην αγορά φυσικού αερίου με βάση τα στοιχεία που αφορούν στο 2022 το μερίδιο πωλήσεων φυσικού αερίου και οι συνολικά εκπροσωπούμενοι μετρητές φυσικού αερίου ήταν στο 0,2% και 1.202 μετρητές.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η πολωνική εταιρεία Respect Energy Sa μια νέα σχετικά εταιρεία αλλά με διεθνή παρουσία σε 23 χώρες κατέθεσε αίτημα για άδεια προμήθειας και εμπορίας ισχύος 300MW με στόχο την είσοδο στην ελληνική αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού που προέρχεται αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Παράλληλα τον περασμένο Αύγουστο στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα προχώρησε η Met Group, o ενεργειακός όμιλος που εδρεύει στο Zug της Ελβετίας.
Με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβάλει ως μοναδικός μέτοχος η Met Sales and Trading Holding AG, η νέα εταιρεία με την επωνυμία Met Greece Μονοπρόσωπη, έχει σκοπό τη δραστηριοποίηση σε ένα ευρύ φάσμα που αφορά στον ενεργειακό τομέα.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο, που ήδη προετοιμάζονται αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού ώστε να εναρμονιστεί με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει στα τιμολόγια ρεύματος μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων.
Παράλληλα υπάρχει στην αγορά λιανικής παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια παγιωμένη κατάσταση με τη ΔΕΗ να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς αναδεικνύονται σταδιακά και άλλοι ενεργειακοί παίκτες διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια σε μια αγορά με έντονη κινητικότητα.
Με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ για τη λιανική αγορά ενέργειας που αφορούν στον Ιούλιο παρά τον σημαντικό αριθμό προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει χαρακτηριστικά υψηλής συγκέντρωσης με τη ΔΕΗ να εκπροσωπεί 5.601.543 μετρητές Χαμηλής και Μέσης Τάσης που αντιστοιχούν στο 72,78 % του συνόλου των μετρητών.
Η ΔΕΗ διατηρεί το ισχυρότερο μερίδιο στη Χαμηλή Τάση που τροφοδοτεί κυρίως οικιακούς και μικρούς επιχειρηματικούς καταναλωτές αλλά στη Μέση Τάση το μερίδιο της βρίσκεται στο 56,68% και μεταφράζεται σε 9.522 μετρητές.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΑΕΥ όπως προαναφέρθηκε η ΔΕΗ εκπροσωπεί 5.601.543 μετρητές Χαμηλής και Μέσης Τάσης που αντιστοιχούν στο 72,78 % του συνόλου της αγοράς. Ακολουθούν η ELPEDISONμε 307.643 μετρητές και ποσοστό 4%, η PROTERGIA της Μυτιλιναίος 296.910 μετρητές και ποσοστό 3,86%, η ΗΡΩΝ με 296.026 μετρητές και ποσοστό 3,85%, η ΖΕΝΙΘ με 294.673 μετρητές και ποσοστό 3,83%, η NRG με 211.730 μετρητές και ποσοστό 2,75%, η WATT&VOLT επίσης της Μυτιληναίος με 178.621 μετρητές και ποσοστό 2,32%, η Φυσικό Αέριο θυγατρική της ΔΕΠΑ με 159.789 μετρητές και ποσοστό 2,08%. Οι υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έχουν ποσοστά μικρότερα του 1%.