Ανάμεσα σε αυτούς που θα κληθούν να επιλέξουν τιμολόγιο ρεύματος είναι και οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών στέγης.
Τα συστήματα που τοποθετούνται στις στέγες των σπιτιών είναι συνδεδεμένα με ένα ινβέρτερ, ο οποίος συνδέεται με τον μετρητή που καταγράφει την ενέργεια που παράγεται. Η παραγόμενη ενέργεια είτε καταναλώνεται από τον πολίτη είτε στην περίπτωση που περισσεύει περνάει στο δίκτυο μέσω δεύτερου μετρητή. Στη συνέχεια μέσω του εκκαθαριστικού λογαριασμού ενημερώνεται ο πολίτης εάν πρέπει να πληρώσει, κάτι που προκύπτει από τη διαφορά του δεύτερου μετρητή από τον πρώτο.
Αυτές τις ημέρες έχει ανοίξει κάποια συζήτηση, σε σχέση με το αν συμφέρει η αλλαγή προμηθευτή και όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες είναι μια δύσκολη διαδικασία που οφείλεται σε γραφειοκρατικά ζητήματα. Η πλειοψηφία των φωτοβολταϊκών στέγης με σύμβαση ως γνωστόν τοποθετήθηκαν πριν το 2014. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είχαν υπογράψει συμβάσεις με την ΔΕΗ, τις οποίες και διατηρούν και δεν μετακινήθηκαν σε εναλλακτικούς παρόχους και ο λόγος είναι ότι δεν έχει προκύψει ζήτημα με τις πληρωμές. Περισσότερα από 40.000 συστήματα ισχύος μέχρι 10KW είχαν εγκατασταθεί μέχρι το 2014. Αλλά τεχνολογικά θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 20KW.
Πάντως, όπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών στις στέγες υπάρχει μια στασιμότητα στις εγκαταστάσεις. Σε σχέση με το πρόγραμμα αυτοπαραγωγής καταγράφονται όπως αναφέρουν αστοχίες, ενώ στα αγροτικά συστήματα προβλέπεται μια συνολική αμοιβή για τη περίσσεια ενέργεια, δεν ισχύει το ίδιο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Μένει να φανεί αν θα δοθούν νέα κίνητρα από την κυβέρνηση η οποία θέλει να προωθήσει την ιδιοκατανάλωση μέσω της δέσμευσης 10 MW ανά υποσταθμό για μονάδες ιδιοκατανάλωσης έως 10,8 kW (για νοικοκυριά, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις).