«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ για να μείνει» δήλωσε, σήμερα (29/12), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ.
Όπως πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός, ήδη, λειτουργεί. Στο μπλε τιμολόγιο λειτουργεί και πιστεύω ότι θα συμβεί το ίδιο στο πράσινο και στα κίτρινα τιμολόγια. Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, πιστεύω ότι θα έχουμε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων».
Ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε παράλληλα, πως η δουλειά της κυβέρνησης δεν σταματάει στην πρωτοβουλία των νέων τιμολογίων, που πυροδότησε τον ανταγωνισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. «Ο ανταγωνισμός που επηρεάζει το περιθώριο κέρδους των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή είναι ένα κομμάτι του λογαριασμού ρεύματος. Ο λογαριασμός έχει, ωστόσο, πολλά άλλα στοιχεία που τον επηρεάζουν, π.χ. οι τιμές των ρύπων, που έχουν ακριβύνει, από τα 20-25 ευρώ, έφτασαν στα 75-80 ευρώ. Επίσης, έχει την τιμή του φυσικού αερίου, που έχει μειωθεί και το κόστος της λιγνιτοπαραγωγής, που είναι ο πιο ακριβός τρόπος παραγωγής, ο οποίος φεύγει, σταδιακά, από το μίγμα. Επίσης, έχει το κομμάτι των ρευματοκλοπών, όπου λαμβάνουμε πολύ αυστηρά μέτρα για να τις περιορίσουμε και έχει και το κομμάτι των στρατηγικών κακοπληρωτών που και σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης. Και για να βάλω όλη τη συνθετότητα του θέματος υπάρχει και το κόστος του μαζούτ στα νησιά, το οποίο είναι πολύ υψηλό και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις θα φύγει από την εξίσωση».
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως για να έχουμε χαμηλούς λογαριασμούς τρία πράγματα πρέπει να κάνουμε: «Να βάζουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι πολύ φθηνές -μετά την αρχική επένδυση το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό. Το δεύτερο είναι να γίνουν ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και να σταματήσουμε να καίμε ρυπογόνο και πανάκριβο μαζούτ στα νησιά. Και το τρίτο είναι -έχοντας ανταγωνισμό, όπως τώρα- να μειώσουμε τις ρευματοκλοπές και την ασυνέπεια (σ.σ. αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών)».
Ειδικά, για τις ρευματοκλοπές υπογράμμισε πως η μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ -που θα καταστεί πράξη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους- και η αύξηση των ποινών για τους παραβάτες θα συμβάλλουν στη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου. «Ήδη πιάναμε, ετησίως, 13.000 που έκαναν ρευματοκλοπές, τεράστιος αριθμός “δυο ρωμαϊκές λεγεώνες…”».
Αναφερόμενος στις κατηγορίες των τιμολογίων, σημείωσε πως στο «πράσινο» η τιμή θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Νοεμβρίου και του Οκτωβρίου, που ήταν σε ισχύ οι οριζόντιες επιδοτήσεις.
«Το πράσινο είναι ένα τιμολόγιο στο οποίο μεταπίπτουν, αυτομάτως, όλοι οι καταναλωτές, αν δεν κάνουν κάποια επιλογή. Τις τιμές θα τις δούμε στις 2.1.2024. Θα τις ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ, αλλά η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα εξελιχθεί το πράσινο με τιμές ακόμα και κάτω από 14 σεντς η κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο από κάποιους παρόχους», επισήμανε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως «και τα μπλε (σ.σ. σταθερά), τιμολόγια είναι πολύ ανταγωνιστικά, ακόμη και κάτω από 15 σεντς από έναν πάροχο».
Στη συνέχεια, παρέθεσε μερικές από τις βασικές διαφορές των τιμολογίων: «Το πράσινο είναι ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο, στο οποίο, όμως ξέρεις την τιμή την 1η ημέρα του μήνα. Στο μπλε ξέρεις την τιμή για έξι μήνες ή για ένα χρόνο από την αρχή που κάνεις το συμβόλαιο και το κίτρινο τιμολόγιο, είναι κυμαινόμενο εκ των υστέρων, βλέπεις την τιμή μετά το τέλος του μήνα, αφού έχεις καταναλώσει. Στο κίτρινο τιμολόγιο δεν πληρώνεις το κόστος της αντιστάθμισης του κινδύνου, δηλαδή τον κίνδυνο αν θα διαμορφωθεί η τιμή σε υψηλά ή χαμηλά επίπεδα τον αναλαμβάνει ο καταναλωτής. Που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό τιμολόγιο» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας πως: «Η ουσία δεν είναι τί χρώματα θα διαλέξει ο καταναλωτής. Η ουσία είναι σε όλα τα χρώματα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός. Και αυτό πετυχαίνουμε».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως για ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, άνω του 40%, οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν. Γεγονός, που σημαίνει ότι οι τιμές των τιμολογίων τους θα είναι ακόμη πιο χαμηλές από αυτές που προσφέρουν οι πάροχοι και θα διαμορφωθούν σε προ κρίσεως επίπεδα. Ο λόγος για τους δικαιούχους Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ Α και Β), αλλά και για τους δικαιούχους της νέας κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες (αναμένεται να ωφεληθούν, για πρώτη φορά, 30.000 πολύτεκνες οικογένειες). Καλύτερες τιμές θα δουν, επίσης, οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης θέρμανσης με ηλεκτρισμό, η οποία αφορά στο χρονικό διάστημα 1.1.2024 έως 31.3.2024. Μάλιστα οι εν λόγω επιδοτήσεις αφορούν όλες τις κατηγορίες τιμολογίων και στα τέσσερα χρώματα δηλαδή, όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Τέλος, αναφέρθηκε στην συνθετότητα της αγοράς ενέργειας και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βάλει μία τάξη: «Είχαμε 130 διαφορετικά τιμολόγια. Αυτά -κατά βάση- ο καταναλωτής δεν τα παρακολουθούσε, οπότε δεν τον απασχολούσε. Η συνθετότητα υπήρχε, απλώς δεν την κοιτάζαμε. Τώρα είπαμε ότι αυτά τα 130 τιμολόγια τα ομαδοποιούμε σε 3+1 κατηγορίες… Τα βάζουμε σε μεγάλες κατηγορίες και εκπαιδεύουμε τον κόσμο και αυτή η εκπαίδευση έχει πάντα ένα κόστος στην πρώτη φάση, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι όταν μάθει ο καταναλωτής πως λειτουργεί το σύστημα, θα διαφυλάξει ο ίδιος τα συμφέροντά του».