Ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ρεύματος, εν όψει της διασύνδεσης της ελληνικής Αγοράς Εξισορρόπησης με τις ευρωπαϊκές, μέσω της συμμετοχής της στην πλατφόρμα PICASSO, διεκδικεί τη δυνατότητα υποβολής αρνητικών προσφορών για καθοδική ενέργεια και στην ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης.
Η απαγόρευση της υποβολής αρνητικών προσφορών στην εγχώρια Αγορά Εξισορρόπησης, υπενθυμίζεται ότι είναι ένα μέτρο που είχε ληφθεί κατά την έναρξη εφαρμογής του Target Model, όταν οι τιμές στη συγκεκριμένη αγορά είχαν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη αυξάνοντας συνολικά το κόστος της ενέργειας. Σημειώνεται ότι η υποβολή αρνητικών προσφορών από τις μονάδες που παρέχουν καθοδική ενέργεια, σημαίνει ότι οι μονάδες αυτές αμείβονται από το σύστημα.
Σήμερα πλέον ο ΕΣΑΗ, ο Σύνδεσμος των ιδιωτικών εταιριών παραγωγής ρεύματος, θεωρεί ότι έχουν αρθεί οι συνθήκες που οδήγησαν στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης από τη ΡΑΑΕΥ, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή του με την οποία συμμετέχει στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης εν όψει της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα PICASSO.
Υπογραμμίζει ότι εφόσον βάσει της πλατφόρμας PICASSO επιτρέπεται η υποβολή προσφορών με αρνητικές τιμές ενέργειας εξισορρόπησης, κρίνεται αναγκαία η άρση της αναστολής δυνατότητας των εγχώριων πόρων να προσφέρουν αρνητικές τιμές καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης, το αργότερο μέχρι την σύνδεση της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης στην εν λόγω πλατφόρμα. Αυτή η κίνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να επιτευχθεί η ορθή εναρμόνιση της ελληνικής αγοράς με την κοινή ευρωπαϊκή αγορά, με όρους υγιούς ανταγωνισμού.
Τονίζει ότι πλέον η λειτουργία της ελληνικής Αγοράς Εξισορρόπησης εντός του πλαισίου target model έχει ωριμάσει. Έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός αφού έχει αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων, έχει προστεθεί η Απόκριση Ζήτησης και πολύ σύντομα θα προστεθεί η Αποθήκευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι η διατήρηση ενός τέτοιου μέτρου συνιστά υπερρύθμιση που οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Παράλληλα εκφράζει την αντίθεσή τους στη μείωση του μέγιστου αριθμού βημάτων στις προσφορές της ενέργειας εξισορρόπησης, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό μειώνεται η δυνατότητα βελτιστοποίησης των προσφορών ειδικά από τις νέες μονάδες παραγωγής που η εγκατεστημένη ισχύς τους είναι της τάξεως των 800 MW. Συνεπώς, όπως αναφέρει, εφόσον ένα βήμα προσφοράς προβλέπεται υποχρεωτικά στο τεχνικό τους ελάχιστο, απομένουν περίπου 500 MW για να προσφερθούν με μόλις τέσσερα βήματα, έχοντας αντίστοιχα μεγάλο εύρος κόστους σε αυτό το μεγάλο εύρος παραγωγής.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι ελληνικές μονάδες που προσφέρουν ευελιξία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο ως προς την επιλογή τους στην αξιολογική λίστα (Merit Order List - MOL) όσο και ως προς την αποζημίωσή τους, επί ίσοις όροις έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστικών μονάδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Διαφορετικά, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι μονάδες του ελληνικού συστήματος να προσφέρουν την απαραίτητη για το σύστημα ευελιξία, αμειβόμενες όμως δυσανάλογα με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό για την ίδια ακριβώς υπηρεσία. Μάλιστα, μέσω της συμμετοχής των ελληνικών πόρων στο ενοποιημένο πλέον ευρωπαϊκό σύστημα δίνεται η δυνατότητα να προσφερθεί η απαραίτητη ευελιξία με ανταγωνιστικότερους όρους κόστους δεδομένου ότι ο ελληνικός στόλος θερμικών μονάδων με καύσιμο το φυσικό αέριο αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς στόλους στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη γενικότερα».
Στην ίδια επιστολή ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι για να γίνει σαφής και πλήρως κατανοητή η λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης κατόπιν της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας PICASSO, δεν αρκούν μόνο οι τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης. Χρειάζεται και η συμπλήρωση των υπό διαβούλευση κειμένων με τις προβλεπόμενές Τεχνικές Αποφάσεις και Μεθοδολογίες. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα πριν το «go-live» της σύνδεσης της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης με την πλατφόρμα PICASSO και να δοθεί αρκετός χρόνος δοκιμαστικής χρήσης («dry-run») για την καλύτερη προετοιμασία των συμμετεχόντων.