Στα μπλε τιμολόγια θα εντάσσονται και τα εξάμηνης ή οκτάμηνης διάρκειας τιμολόγια, που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υπουργική απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των σταθερών (μπλε) τιμολογίων, δηλαδή ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.
Η αντιπαράθεση για την ερμηνεία και τα νέα τιμολόγια προέκυψε με βάση το υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν προέβλεπε τη δυνατότητα για σταθερά τιμολόγια ολίγων μηνών διάρκειας. Τα μπλε τιμολόγια που είναι τα σταθερά, και έχουν ρήτρα αποχώρησης, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο, έπρεπε να είναι 12μηνα. Με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής μπαίνει στην αντιπαράθεση που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα μικτά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το εάν επιτρέπεται ή όχι η επιβολή ρήτρας αποχώρησης σε αυτά. Με βάση την ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ το τοπίο ξεκαθαρίζει για τους προμηθευτές και τους καταναλωτές και όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς μπορεί να επέλθει ηρεμία στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πλέον οι προμηθευτές μπορούν να προσφέρουν σταθερά μπλε προϊόντα διάρκειας από 6-12 μηνών στα οποία θα εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης αφού τόσο ο καταναλωτής όσο και ο προμηθευτής δεσμεύονται σε μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια ανεξαρτήτως της εξέλιξης της χονδρικής αγοράς.
Σε ότι αφορά τα μεικτά προϊόντα τα οποία επισημαίνονται με κίτρινο χρώμα σε αυτά σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να εμπεριέχεται ρήτρα αποχώρησης ανεξαρτήτως του εάν προβλέπεται κάποια περίοδος σταθερής τιμής.
Η ΡΑΑΕΥ ζήτησε διευκρινήσεις για τα νέα χρώματα στα τιμολόγια
Με την ανακοίνωσή της η ΡΑΑΕΥ έκανε γνωστό ότι ζήτησε διευκρινήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης χρειάστηκαν δυο ημέρες συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αρχής και ανταλλαγή σειράς επιστολών μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και του ΥΠΕΝ. Μάλιστα η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ, το οποίο και εξέδωσε την αρχική υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι τα σταθερά τιμολόγια μπορεί να έχουν διάρκεια μικρότερη του έτους και κατ΄ελάχιστο έξι μήνες, θεωρείται από τη ΡΑΑΕΥ ότι ενέχει ρόλο ερμηνευτικής εγκυκλίου επί της προαναφερόμενης απόφασης.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας αφού η τελευταία επιστολή του ΥΠΕΝ προς τη ΡΑΑΕΥ ζητεί από την Αρχή να υποβάλει το ταχύτερο δυνατό τις προτάσεις για την συνολική τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης (Κώδικας Προμήθειας). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη αποστείλει στο ΥΠΕΝ εδώ και έξι εβδομάδες την πρόταση της για την τροποποίηση του Άρθρου 42 του Κώδικα που αφορά τον ενεργειακό τουρισμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει πράσινο φως για να θέσει την πρόταση της σε δημόσια διαβούλευση.